Petak, 3 srpnja, 2020

MOSTAR: Nitko se ne usudi maknuti imena ulica Budaka, Francetića, Vokića…

Povjesničar Vuk Bačanović i vlasnik portala Poskok.info Ivan Šušnjar traže od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine nazive pet mostarskih ulica nazvanih po visokim vojnim i političkim dužnosnicima NDH i pripadnicima ustaškog pokreta. Inzko pak smatra da bi, po uzoru na Njemačku i Austriju, građani to trebali sami učiniti

Pet ulica u Mostaru nose imena ustaških glavešina i zločinaca: Mile BudakaJure FrancetićaAnte Vokića i Mladena LorkovićaIve Zelenike Tovarnika te Đure Spuževića, koji su odreda bili istanuti vojni i politički dužnosnici NDH. U Mostaru godinama traže rješenje ovog problema koji su im, kažu, u naslijeđe ostavili političari iz devedesetih, ali nitko se dosad nije usudio učiniti išta konkretno po tom pitanju.

Sukus takvog razmišljanja čuje se iz rečenice jednog Mostarca koji je za Deutsche Welle o ulicama nazvanima po ustaškim glavešinama kazao: “Pravo da Vam kažem, niti sam ih stavljao, niti ću ih ukidati”.

‘Te su ulice trajan teret zapadnoj Hercegovini’

No, Deutsche Welle piše kako je posljednja inicijatva o ukidanju naziva tih ulica u Mostaru potekla od povjesničara i kolumniste Vuka Bačanovića te vlasnika hercegovačkog portala Poskok.info Ivana Šušnjara. Oni od visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka, traže da ukine nazive tih pet ulica, a inicijativu je podržala organizacija PRO-budućnost, USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, a koju provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS).

Šušnjar kaže da su te ulice “trajan teret zapadnoj Hercegovini”.

“Politika, demokratski izabrana od naroda, demokratski je donijela odluke o preimenovanju ulica, pa me malo strah sada čekati “demokratsku” promjenu naziva ovih ulica te pozivam visokog predstavnika da “nedemokratskim” putem ukine imena ulica”, kazao je Šušnjar.

Bačanović pak predlaže da se isto učini i u svim zemljama bivše Jugoslavije.

“Tragovi fašizma i imena ulica ustaških glavešina moraju nestati i to ne samo u BiH nego i u zemljama u okruženju. Nama je zajedno živjeti i samo zajedno to moramo uraditi”, kazao je Bačanović za Deutsche Welle.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U SLAVONIJI SE OSTVARUJE NAJCRNJI SCENARIJ: ‘Ovakvo nešto se ne pamti u zadnjih 30 godina’
>>> EU IZGLASALA KONTROVERZNU DIREKTIVU, OVO JE KATASTROFA ZA INTERNET: Hrvatska već sprema novi zakon, evo što se sve mijenja
>>> DRASTIČAN PORAST KREDITA U JEDNOJ VALUTI, I TO NE SAMO GOTOVINSKIH: Trebate biti oprezni, i u HNB-u su zabrinuti
>>> ‘Ne plačite za Pevecima! Ovo su prave žrtve njihove samovladavine’
Komentari

Komentari