epa08823684 (FILE) - Signs at the main entrance for the biotech firm Moderna, are seen outside the company's Norwood facilities in Norwood, Massachusetts, USA 25 February 2020 (reissued 16 November 2020). US Biotech firm Moderna Inc., announced on 16 November that their recently-developed new vaccine against COVID-19 is 94,5 percent effective against the SARS-CoV-2 coronavirus. The announcement comes a week after Pfizer announced another vaccine, reportedly 90 percent effective. EPA/CJ GUNTHER

MODERNA UPOZORAVA EU: “Požurite s kupnjom našeg cjepiva, red je dugačak!”

Podijeli

Šef američke biotehnološke tvrtke Moderna u utorak je Europljane upozorio da bi odugovlačenje pregovora o kupnji doza njihovog cjepiva protiv covida-19 moglo usporiti isporuke jer će prioritet imati zemlje koje su već prije nekoliko mjeseci potpisale ugovore.

“Razgovaramo, ali ugovora nema”, kazao je Stephane Bancel za AFP u Cambridgeu, Massachusettsu, 48-godišnji Francuz koji je na čelo Moderne došao 2011.

Tvrtka osnovana 2010. u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech za svoje cjepivo.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država “u narednim tjednima” te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovo cjepivo mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Europska komisija je još 24. kolovoza izvijestila o “uznapredovalim pregovorima” o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, no od tada nije potpisan nikakav ugovor.

U međuvremenu je Moderna sklopila ugovore s Kanadom, Japanom, Izraelom, Katarom, Ujedinjenom Kraljevinom, ne računajući 100 milijuna doza obećanih početkom kolovoza SAD-u.

“Puno je administracije, spisa, usuglašavanja između zemalja i kompliciranije je sve voditi kada vas je 27, u odnosu kada ste sami”, rekao je Bancel.

Naveo je primjer Kanade kada je od razgovora između liječnika i Moderne do potpisivanja ugovora prošlo dva tjedna.

Kazao je da će kašnjenje, iako neće utjecati na sveukupnu količinu cjepiva, usporiti njegovu isporuku.

Za sve zemlje, osim SAD-a, proizvodnja će se odvijati u Švicarskoj, u pogonima grupacije Lonza, a cjepivo će se puniti u bočice u Madridu, gdje se nalazi grupacija Rovi.

Ako Europska agencija za lijekove (EMA) odobri cjepivo prije kraja godine, a ne potpiše se nikakav sporazum, “prve isporuke neće uključivati Europu”, već zemlje koje su izvršile narudžbe – Švicarsku, Japan , Izrael, Kanadu.

“Onima koje to nisu učinile ne možemo isporučiti proizvod”, rekao je Bancel. On tvrdi da pregovore ne blokira cijena, ali je odbio išta više reći.

Prvi Amerikanci biti će cijepljeni prije Nove godine.

Do kraja studenoga bit će na raspolaganju deset milijuna doza, do kraja godine 20 milijuna i biti će isključivo namijenjene SAD-u.

Komentari

Najnovije