Srijeda, 27 svibnja, 2020

MOĆNA GRDOSIJA STIŽE U SPLIT: U luku dolazi impresivni američki nosač aviona. Uvlači li se Hrvatska u tenzije između SAD-a i Rusije?

Analitičari ističu kako je traženjem dozvole za uplovljavanje u hrvatske vode SAD jasno pokazala da u Hrvatskoj vidi partnera, a hrvatska Vlada davanjem odobrenja dala do znanja da stoji uz akcije SAD-a

Iduće srijede u splitsku luku uplovit će moćni američki nosač aviona i nuklearni brod USS Abraham Lincoln, a skupa s njim u grad pod Marjanom stići će i pet tisuća američkih mornara. Brod vrijedan 4,8 milijardi dolara ostat će u splitskom akvatoriju do subote 11. svibnja, odnosno dok ne završi logistička popuna.

Slobodna Dalmacija piše da je ulazak u hrvatske vode tog američkog broda izgrađenog 1988. godine, dugog 322 metra i teškog 105 tisuća tona koji može nositi 90 aviona, jučer odobrila Vlada RH. Odobrenje za uplovljavanje broda USS Abraham Lincoln prethodno je zatražilo američko veleposlanstvo od Ministarstva vanjskih poslova, a suglasnost je dana u skladu s odredbama Pomorskog zakonika.

Dolazak USS Abraham Lincoln poruka je Rusiji i Iranu

USS Abraham Lincoln nije, naravno, slučajno u Sredozemnom moru. Ovdje je poslan koncem prošloga tjedna i taj je čin, prema tumačenjima vojnih analitičara, poruka SAD Rusiji zbog njene upletenosti u sukobe u Siriji, Libiji i Ukrajini. Ili, kako je to manje suptilono sažeo američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji Jon Huntsman Jr. – Amerikanci su Rusima odlučili pokazati “kako izgleda 200 tisuća tona međunarodne diplomacije”. S druge strane, neki analitičari smatraju da je dolazak nuklearnog broda USS Abraham Lincoln u Sredozemno more izraz podrške Izraelu, a prijetnja Iranu, zemlji s kojom je administracija Donalda Trumpa dramatično zahladila odnose.

Slobodna Dalmacija postavlja, pak, pitanje hoće li se uplovljavanjem USS Abrahama Lincolna u Split i Hrvatska, na neki način, uvući u napetu situaciju između SAD-a i Rusije. Analitičari ističu kako je traženjem dozvole za uplovljavanje u hrvatske vode SAD jasno pokazala da u Hrvatskoj vidi partnera, a hrvatska Vlada davanjem odobrenja dala do znanja da stoji uz akcije SAD-a.

I u bivšoj Jugoslaviji uplovljavali američki nosači

Otkako je Hrvatska samostalna, ovo je treći američki nosač aviona koji će se usidriti u Splitu. U prosincu 2015. u Brački kanal uplovio je USS Harry S. Truman, također jedan od najvećih nosača aviona na svijetu. Godine 2006. u Split je uplovio USS Enterprise.

Slobodna Dalmacija podsjeća da su i u doba bivše Jugoslavije američki nosači aviona dvaput uplovljavali u Split: u travnju 1976. godine USS Saratoga, a u svibnju 1979. godine USS America.

Komentari

Komentari