Subota, 5 prosinca, 2020

MOBITEL “KRVNIK” RIMČEVE: Zašto su Josipu Rimac zvali svi – od zlatara do političara? Sad je jasno kako su stvari funkcionirale…

Sudac zagrebačkog Županijskog suda danas je donio odluku o produljenju pritvora na još dva mjeseca za bivšu državnu tajnicu i kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac. Sudeći po onome što se zna u vezi istrage, upravo su ovu HDZ-ovku svi zval – od zlatara do visokih državnih dužnosnika, piše Net.hr.

Na vidjelo izlazi sve više detalja o tome kako je funkcionirala korupcijska hobotnica na čijem je čelu prema sumnjama USKOK-a bila Josipa Rimac. Popis djela koja joj se stavljaju na teret sve je dulji i dulji. Još dva mjeseca Rimac ostaje iza rešetaka zbog opasnosti od 27 svjedoka.

“Istražni zatvor u domu je zapravo rutina u svim pravosuđima u svijetu u kaznenim stvarima, u Hrvatskoj to nažalost nije iako je to bolje za okrivljenika, a bolje je i za državu”, kazao je odvjetnik Rimac Anđelko Jureško.

Tužitelji tvrde da slučaj Rimac nije tako jednostavan. USKOK je zabilježio više od 80.000 razgovora, ali i stotine tisuća poruka koje trebaju pregledati. Zamjenik ravnateljice USKOK-a, Vjekoslav Tolnaj, navodi da primjerice izvješće za jedan mobilni uređaj ima 250.000 stranica te da se u njemu nalazi sva komunikacija, svi dokumenti i fotografije. Objašnjava da je riječ o opšežnoj dokumentaciji i da je potrebno vrijeme da se sve pregleda.

S Rimac je komunicirao niz ljudi

Pregledavanjem mobitela otkriven je niz ljudi koji su komunicirali s Josipom Rimac, a među njima su i oni koji su urigirali za državne ispite baš poput bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac. Inače, Žalac je jutros u centru metropole zabilježila kamera RTL-a, a njezine jedine riječi bile su da “ne bi komentirala”.

Jedina smijenjena osoba je Domagoj Validžić, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. Vlada nije smijenila ostale osumnjičene kao što je ravnatelj Carine koj je također postao predmet istrage. Hrvoja Čovića brani ministar financija Marić pa kaže: “Znamo se čitav niz godina, o njemu i u profesionalnom i ljudskom smislu mogu reći sve najbolje. Sve što se tiče aktualnog trenutka – niti raspolažem informacijama, niti mogu išta komentirati na tom tragu”.

S druge strane, kako doznaje RTL, sindikat carine je ogorčen. Oni upozoravaju na niz malverzacija koje su se dogodile proteklih nekoliko godina. Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske ističe: “Mislimo da je ravnatelj Hrvoje Čović u ovom periodu napravio jednu nepopravljivu, nenadoknadivu štetu i carini i carinskim službenicima i sindikatu Hrvatske”.

Hrvatski centar operatora tržnišne ekonomije jedini su koji zasad ne terete Josipu Rimac. Za RTL poručuju da Rimac na nikoga od njih nije vršila pritisak i da nitko od njih nije pozvan u USKOK te da su oni u cijelom slučaju postupali profesionalno i nepristrano,, piše Net.hr.

“Gospođa Rimac je zajedno s predstavnicima tvrtke Lager d.o.o. nekoliko puta tijekom veljače 2020. bila na sastanku s predstavnicima HROTE-a, s ciljem dobivanja informacija o kriterijima na temelju kojih se određuje visina doprinosa investitora lokalnoj zajednici pri izgradnji postrojenja, konkretno za projekt Vjetroelektrana Krš Pađane”.

Kako piše RTL, “Afera vjetrenjače” se ovime očito tek zahuktala.

Komentari

Komentari