Utorak, 2 lipnja, 2020

MMF predviđa Srbiji veći rast nego Hrvatskoj

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će do kraja godine Srbija imati proračunski suficit od 0,6 posto, uz rast BDP-a od 4,2 posto u 2018. i 3,5 posto u 2019. godini, rekao je u četvrtak novinarima u Beogradu šef misije MMF-a James Roof i sugerirao nastavak strukturnih reformi.

On je, nakon niza razgovora prethodnih dana sa srbijanskim dužnosnicima, na tiskovnoj konferenciji ocijenio da bi javni dug Srbije do kraja godine trebao pasti ispod 55 posto BDP- a.

Dobri makroekonomski retultati

Uz ocjenu da Srbija i dalje postiže “dobre makroekonomske rezultate,  dužnosnik MMF-a je, sumirajući analize koje je tim MMF-a obavio tijekom desetodnevnog posjeta Srbiji, ubrzanje rasta objasnio povećanom “privatnom potrošnjom, dinamičnim inozemnim izravnim ulaganjima i izvozu”.

Tražeći da Srbija nastavi strukturne reforme, Roof je priopćio da je misija MMF-a s vlastima u Srbiji dogovorila “ključne parametre proračuna za 2019. godinu”, po kojima se planira ukupan fiskalni deficit od pola posto BDP-a, što bi, kako je ocijenjeno, vodilo ka daljem smanjenju javnog duga.

Srbijanski ministar financija Siniša Mali najavio je da će od 1. siječnja 2019. država ukinuti doprinose za nezaposlene koje su poslodavci dosad plaćali 0,75 posto od plaće djelatnika, što bi ukupno opterećenje zarada smanjilo sa sadašnjih 63 na 62 posto.

Manji porezi na plaće

Tim se, kaže Mali, gospodarstvu šalje signal o namjerama države da “opterećenja plaća budu manja” kako bi se stvarala veća konkurentnost i potaknulo zapošljavanje.

Mali je među mjerama za poticanje konkurentnosti naveo i porezne olakšice koje bi investitore trebale motivirale da više ulažu u nabavu novih tehnologija i strojeva, što u konačnici treba potaknuti produktivnost i rast proizvodnje.

Misija MMF-a u Beogradu je od 24. rujna do 4. listopada s državnim dužnosnicima Srbije razgovarala o prvoj reviziji aranžmana u okviru takozvanog Instrumenta za koordiniranje politika (PCI).

Na kraju desetodnevnog posjeta šef misije MMF-a James Roof sastao se ranije tijekom dana sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je zahvalio na “iznimnoj potpori Međunarodnog monetarnog fonda” te istaknuo kako bi Srbija bez MMF-a “teško izišla iz užasne krize u kojoj se nalazila prije pet godina”.

“Sugovornici su konstirali da će Srbija, iz uvjerljivo najteže situacije u tom razdoblju, početkom iduće godine biti zemlja s najboljim ekonomskim položajem na Zapadnom Balkanu”, naglašeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog šefa države./Hina/

Komentari

Komentari