Petak, 10 srpnja, 2020

MIŠIĆI, KALAŠNJIKOVI, DROGA I DŽIPOVI: Registrirani su kao ‘udruga za borilačke sportove’, a zapravo se radi o bandi povezanoj s mafijom

Njemački su istražitelji godinu dana promatrali čečensku zajednicu i zaključili da su njihove bande dobro umrežene, brutalne i da preuzimaju sve više kriminalnih poslova, a povezuje ih se i s islamistima

Mišićave ruke, kalašnjikovi, džipovi – takve fotografije se objavljuju na Facebook stranici Regim 95. Ta grupa u kojoj su zastupljeni mahom Čečeni aktivna je na sjeveru i istoku Njemačke i službeno je registrirana kao “udruga za borilačke sportove”. Međutim, kako piše Spiegel Online pozivajući se na istražiteljske krugove, radi se o bandi povezanoj s čečenskom mafijom.

Njemački Savezni ured za kriminalistiku (BKA) je u suradnji brojnim sigurnosnim službama godinu dana prikupljao informacije o čečenskoj zajednici. Operacija kodnog imena “Borste” (čekinja) držala je pod povećalom više od 200 osoba i rezultati koje je Spiegel otkrio su alarmantni. Čečeni navodno dominiraju čitavim “branšama“ kriminala, pokazujući “iznadprosječnu spremnost na eskalaciju i nasilje i sve češće se pojavljuju u istragama povezanim s ubojstvima”, piše u internom spisu BKA. Primjerice, u Berlinu je početkom 2016. bombom podmetnutom pod automobil ubijen jedan diler. Napad se zbio usred prometne ulice u četvrti Charlottenburg. Počinitelji dosad nisu otkriveni, ali tragovi vode k čečenskom miljeu, prenosi net.hr

Infiltrirani u službe

“Dok se u javnosti, prije svega, obiteljski kriminalni klanovi arapskog porijekla percipiraju kao prijetnja za pravnu državu, čečenske bande, koje su također često obiteljski povezane, do sada su gotovo neometano mogle djelovati u pozadini”, piše Spiegel.

BKA je otkrio kako Čečeni imaju jake mreže za trgovinu drogama, pljačke i ucjene. Oni su sve više zastupljeni u zaštitarskim poduzećima koja dobivaju unosne poslove, recimo osiguranja izbjegličkih domova u Njemačkoj. Čečenski krugovi su u više navrata angažirani kao zaštitari u zgradama policije, zbog čega se sumnja da su tamo uspostavljali veze i tražili informacije iz sigurnosnih krugova.

Čvrsta povezanost

Prema informacijama BKA, od dvjestotinjak promatranih osoba jedna trećina pripada i kriminalnom i ekstremističkom miljeu, poput islamista. Iako nije bilo konkretnih dokaza da Čečeni sistematski podržavaju poznate islamističke grupe, BKA traži da se nastavi njihovo promatranje.

Navodi se također kako je istraga posebno teška jer se radi o “pretežno izoliranoj zajednici” u kojoj se prije svega računa porijeklo. Tko nije Čečen, teško će se infiltrirati u neku od bandi. Primijećeno je da čečenska mafija djeluje zajednički čak i kada su u pitanju suprotstavljene frakcije, recimo pobornici i protivnici čečenskog diktatora Ramzana Kadirova. Najstrašnije od svega je to što se ne zna koliko Čečena živi u Njemačkoj. Oni su službeno ruski državljani pa su kao takvi i uneseni u statistike. Prema procjenama Saveznog ureda za migracije i izbjeglice, u zemlji živi oko 40.000 pripadnika ove zajednice.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Pupovac: Predsjednici bi pobjeda nad fašizmom trebala biti prioritet
>>> Đoković o rodbini iz Hrvatske i podršci hrvatskoj reprezentaciji
>>> Antifašisti iz četiriju zemalja traže od Beča da zabrani “neonacistički skup” u Bleiburgu
>>> Pelješki most: Kinezi postavili sve pilone 12 dana prije roka, za pristupne ceste se još ne zna tko će ih graditi
>>> SIN ČETNIČKOG ZLIKOVCA NAJAVLJUJE RAT! ‘Protivnik mi je Hrvat, kud ćeš bolje… Nokautirat ću ga usred Beograda!’
Komentari

Komentari