Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

MIRO BULJ: ‘Vlada ima briselsku umiljatost i totalitarnu bahatost, pa pogledajte ovog ministra kako to hladno kaže, kao Gestapo…’

Miro Bulj, čovjek iz Cetinske krajine i “iz naroda”, jedan je od tih prvoboraca koji i dalje stoji na Mostu, iako formalno nije član stranke. U proteklom sazivu Sabora bio je najaktivniji zastupnik pa stoga kaže kako se uopće ne boji predstojećih izbora. Štoviše, u razgovoru za Net.hr kazao je da ga sudjelovanje na izborima veseli.

Na pitanje kako tumači ovaj Memorandum o razumijevanju iz 2018. između Ine i JANAF-a kojim se omogućuje transport nafte iz Hrvatske u mađarske umjesto u hrvatske rafinerije, a koji je potpisao ministar Ćorić, odgovorio je:

Ministar Tomislav Ćorić kojeg volim nazvati “ministrom ugroze energetike i okoliša” i čitava vlada Andreja Plenkovića samo su sljednici politike rasprodaje Ine koju su provodili još SDP-ov ministar Slavko Linić, a zatim i vlada Ive Sanadera. To je više nego sramotno jer Hrvatska mora štititi i svoje nacionalne interese, a ja ne znam da igdje, kao u Ini, netko nema većinu, a ima upravljačka prava. Bez obzira tko što mislio o Viktoru Orbanu, to se njemu i Mađarima ne može dogoditi jer oni štite svoje nacionalne interese. Ovo kod nas je jedna katastrofalna veleizdajnička politika, dodvornička i sluganska. Njome se ne štite nacionalni interesi, a energetska sigurnost je nacionalni interes. Obećanje ove vlade da će Hrvatska otkupiti vlasnički udio u Ini bila je laž i obmana. Pa još kad čujete da prisluškuju i novinare, da ministar novinaru onako hladno pred cijelom javnošću kaže, kao Gestapo, da zna njegovu privatnu korespondenciju, onda možete misliti koja je to bahatost. Dakle, uz veleizdaju, još nas i prate. Ova vlada ima briselsku umiljatost, a bahatost i način rada kao u totalitarnim režimima.

NET.HR: Haj’mo sada o predstojećim izborima. Mislite li da je mudra odluka da Most samostalno ide na izbore?

BULJ: Ja uvijek preferiram da stranke same idu na izbore, da se glasa za ljude imenom i prezimenom i ja s tim nemam nikakav problem. To je čak i poželjno.

NET.HR: Pitam to stoga jer se očekivalo da ćete na izbore skupa s Miroslavom Škorom nakon što mu je Most dao podršku na predsjedničkim izborima. 

BULJ: Mi smo ga svesrdno podržali na predsjedničkim izborima, ali on sada ima svoju stranku, a Most ima svoj put i to je to. Mislim da će narod procijeniti tko su oni koji najbolje rade za njih. Meni je uvijek u interesu borba za narod i za nacionalne interese – od proglašenja isključivog gospodarskog pojasa pa do obrade neobrađenih poljoprivrednih zemljišta – pa se nadam da će narod izabrati najbolje zastupnike.

NET.HR: Budući da praktički zahvaćate birače iz istog bazena, nije li ipak bilo logično da idete s Domovinskim pokretom i zajedno skupite više?

BULJ: Vjerujem da će narod sada imati mogućnost većeg izbora nego što je imao do sada. I da će odlučiti je li ono što smo ja osobno i Most radili u najboljoj vjeri, bilo dobro. Vrijeme je da zaoremo Hrvatsku i nadam se da će u idućem mandatu biti još zastupnika koji će govoriti u ime naroda.

NET.HR_ Ako se opet dogodi da o Mostu ovisi parlamentarna većina i formiranje vlade, biste li koalirali s HDZ-om ili sa SDP-om? 

BULJ: Oni su se sami očitovali. Gordan Jandroković je u trenucima naših pregovora s Domovinskim pokretom – a to je i utjecalo na njihov tijek – rekao da je HDZ-u Domovinski pokret poželjan partner, a Most nije. To su Šeksovi učenici svaki dan neprestano ponavljali. Meni je pohvala kada me Jandroković ne želi za partnera. On, inače, ima veliki legitimitet, dobio je nešto više preferencijalnih glasova nego što sam ja dobio u svome selu Suhaču koje ima petstotinjak ljudi. S druge strane, i Davor Bernardić nas je etiketirao kao nekakve ultradesničare, ultrakonzervativce… Mislim da je između HDZ-a i SDP-a znak jednakosti. Most je pokušavao mijenjati stvari, čak smo dvaput bili u Vladi i izašli iz nje. Nismo kao HNS ili nekakvi Bandićevi “žetončići” pokazali da nam je do fotelja. Jasno je da Most smeta i SDP-u i HDZ-u i da im je svima cilj da mi nestanemo s političke scene.

NET.HR: Kada bi do toga došlo, biste li, ipak, podržali Plenkovića za premijera?

BULJ: Ma nikad! Nema se tu što podržavati. Mislim da će njega podržati “žetončići”, Milorad Pupovac i njegov SDSS i ostale strančice. Mi ni jednima ni drugima ne možemo dati podršku znajući da time idemo nagore. Mi želimo mijenjati stvari, a s HDZ-om i SDP-om to očito ne ide.

Cijeli razgovor pročitajte na portalu net.hr

Komentari

Komentari