Utorak, 11 kolovoza, 2020

Miro Bulj u Saboru: “I za vrijeme Turaka je bilo više stanovnika u Zagori”, pozvao na ukidanje županija

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj danas je ustvrdio kako bi županije trebalo ukinuti jer su kočnice razvoja, upozorivši da je od ustroja Splitsko-dalmatinske županije iz Dalmatinske zagore iselilo 100 000 ljudi, piše N1.

“I za vrijeme Turaka je bilo više stanovnika na tim područjima”, izjavio je Bulj raspravljajući o Vladinu prijedlogu da se izmijeni Zakon o cestama te poslovi iz nadležnosti ureda državne uprave povjere tijelima županija, prema čemu je vrlo kritičan.

Županije dosad nisu riješile nijedan problem značajan za stanovnike Dalmatinske zagore, od obrazovanja gdje imamo prazne škole, do zdravstva gdje nikada nije bilo gore”, argumentirao je Bulj.

Nada Turina Đurić (Glas) ne dijeli njegove stavove i tvrdi kako su županije potrebne, doduše ne kakve su sada i u ovolikom broju. Potrebno nam je tijelo između lokalne i središnje vlasti koje može koordinirati neke poslove”, smatra zastupnica.

Zastupnici ne spore predložene zakonske izmjene, no naglašavaju da je Hrvatskoj potreban ravnomjerniji razvoj cestovne infrastrukture, budući da i sada postoje dijelovi države koji nemaju asfaltirane ceste.

Važno je, poručili su, osigurati održiv sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta, jer sadašnjih 44 000 kn po kilometru godišnje nije dovoljno.

“Sadašnji sustav je neodrživ, s postojećim sredstvima nije moguće dostići sigurnost u prometu koju želimo”, kazao je Davor Vlaović (HSS), pozivajući na pojačano investiranje u gradnju cesta i bolju prometnu povezanost Slavonije.

Komentari

Komentari