Srijeda, 3 lipnja, 2020

Minsitrica kulture bi ograničila Ustavom zajamčene temeljne slobode: ‘Sloboda govora je za osobe s imenom, a ne za anonimce’

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ovih je dana opet u fokusu javnog interesa zbog medijskih i internetskih sloboda, a o ovome je progovorila u intervjuu za Večernji list.

Na novinarsko pitanje o najavi normiranja aktivnosti države prema nedopuštenom ponašanju na internetu te hoće li u tome stradati sloboda mišljenja, ministrica je odgovorila da sloboda govora ne vrijedi za sve, unatoč činjenici da je sloboda govora Ustavom zajamčena svima te kao takva spada u temeljne ljudske slobode.

“Nikako, to nije namjera. U sklopu revizije medijskog zakonodavstva bavit ćemo se tim fenomenima, uključujući komentare u medijima – posebno na portalima. Zakon o kojem govorite odnosit će se na platforme i društvene mreže koje se ne smatraju medijima, na njih se ne odnose medijski zakoni, a na kojima se često stavljaju i dijele sadržaji koji se mogu podvesti pod govor mržnje, ali i koji mogu poticati na nasilje, terorizam… U sklopu brojnih međunarodnih organizacija, države traže rješenja kako bi se kroz adekvatan zakonodavni okvir zaštitilo građane od takvih sadržaja. Koordinator izrade tog Zakona je Ministarstvo pravosuđa. Slobodu mišljenja nitko u demokratskom društvu ne dovodi u pitanje, a posebno slobodu izražavanja u svim umjetničkim formama. Svjesni smo da se nedopušteni sadržaji često dijele anonimno, a sloboda mišljenja i govora je sloboda osobe s imenom i prezimenom. To je jako važno imati na umu”, odgovorila je ministrica kulture.

Podsjetimo, Ustav Republike Hrvatske u članku 38. kaže:

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji. Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom utvrđeno pravo.”

Komentari

Komentari