Utorak, 26 svibnja, 2020

Ministrica Obuljen reagirala na srpski film o Jasenovcu

Pismo koje je danas objavljeno u srpskim medijima nije bio nikakav službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj vladi, nego osobna elektronička pošta diplomata SAD-a koji je više puta boravio u Hrvatskoj vezano uz pitanja kulture sjećanja i Holokausta – izjavila je za Večernji list hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirajući tekst iz beogradskog Kurira u kojem je objavljen mejl američkog posebnog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdija koji od hrvatske ministrice traži podrška za snimanje srpskog filma o Jasenovcu.

Radi se o igranom filmu “Dara iz Jasenovca” koji režira srpski filmski redatelj sa američkom adresom Predrag Antonijević. U mejlu koji je objavio Kurir piše “Volio bih vam predstaviti srpsko-američkog spisatelja i redatelja Predraga Gagu Antonijevića. On je režirao velika filmska ostvarenja, kao što je “Spasitelj”, film koji je smješten u Bosnu tijekom rata sa Dennisom Quaidom u glavnoj ulozi, a Oliver Stone je njegov producent. Gaga je zainteresiran da snima film o Jasenovcu. Ne bi to bio dokumentarac, već drama”, pisao je Yazdgerdi hrvatskoj ministici kulure u ožujku ove godine, na što je dobio i odgovor.

– S obzirom na učestale manipulacije u srpskoj javnosti vezano uz Jasenovac, manipuliranje brojem žrtava, ali i negiranje zločina počinjenih prema Hrvatima u Domovinskom ratu i stalnog pokušaja povezivanja demokratske Hrvatske s NDH, izrazila sam Posebnom izaslaniku SAD-a za Holokaust sumnju vezano uz ovaj filmski projekt. Prateći proteklih tjedana medijske odjeke u Srbiji, ali i u dijelu hrvatskih medija, jasno je da se opet pokušava zloupotrijebiti tema Jasenovca što uvijek treba osuditi – veli ministrica kulture za Večernji list.

Snimanje igranog filma “Dara iz Jasenovca” otpočelo je 4. listopada u Vojvodini, a producent filma je Kuriru potvrdio da će dio filma biti snimljen i u Hrvatskoj. Redatelj Predrag Antonijević ima skoro tri desetljeća filmskog iskustva u SAD, a u Srbiji je prošle godine snimio film “Zaspanka za vojnike” na temu Prvog svjetskog rata. Film “Dara iz Jasenovca” već je dobio enorman publicitet u cijeloj regiji, a u Hrvatskoj je posebno odjeknula redateljeva izjava u kojoj on, odgovarajući na pitanje ima li u filmu glumaca iz Hrvatske, odgovara “na žalost nema hrabrih hrvatskih glumaca koji bi igrali u mojem filmu”.

No, u prošlosti je bilo ‘hrabrih’ hrvatskih redatelja koji su snimali dokumentarne filmove o Jasenovcu, a među njima svakako treba izdvojiti Lordana Zafranovića. Uostalom, ove je godine hrvatska javnost mogla pogledati i film Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” koji se bavi sudbinom srpske djece u Pavelićevoj NDH i humanitarnom akcijom koju je organizirala Austrijanka Diana Budisavljević. Film je ove godine bio apsolutni pobjednik u Puli, a na zagrebačkoj premijeri je bila i ministrica Nina Obuljen Koržinek.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Detalji ubojstva u Omišu: “Upucao ga je u vrat, cura je vrištala i čupala kosu”
>>> JESTE LI KUPILI OVE KOBASICE? Nemojte ih jesti, utvrđena je prisutnost salmonele
>>> Mišetić odgovorio Puhovskom na tvrdnje da je Beljak samo sitni lopov a Tuđman “član zločinačkog pothvata za uništenje jedne države”
>>> Oglasila se i razočarana Sandra Perković; njezina će poruka odjeknuti u svijetu atletike
>>> Detalji ubojstva u Omišu: “Upucao ga je u vrat, cura je vrištala i čupala kosu”
Komentari

Komentari