Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020

Ministar Pavić i SDSS slažu se kad je riječ o ciljevima mirovinske reforme

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić razgovarao je u utorak u ministarstvu s izaslanstvom koalicijskog partnera Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) o prijedlogu mirovinske reforme i nakon sastanka izvijestio da su se složili kad je riječ o ciljevima mirovinske reforme – osigurati budućim umirovljenicima koji će u mirovinu ići kroz 10 do 15 godina da im se primanja usklade sa sadašnjim umirovljenicima, a ne da budu niža i do 500-tinjak kuna.

“Želimo ojačati drugi mirovinski stup za mlađe ljude koji će u njega izdvajati 40 godina da si osiguraju dostojnu mirovinu odnosno ušteđevinu, odnosno za sadašnje umirovljenike omogućiti, u sklopu proračunskih mogućnosti, povećanje mirovina i uključivanje na tržište rada”, istaknuo je Pavić.

“Jasni su nam ciljevi, pogotovo ranjiva skupina, njih 300.000 koji imaju minimalnu plaću i koji će, bez obzira na dodatak, imati ispod minimalne mirovine. Znamo ciljeve i na koji način doći do njih, a sada ćemo u užoj radnoj skupini sve prijedloge koje su koalicijski partneri imali, dosta hvale vrijednih, usuglasiti u zajedničkom paketu i dovesti do kraja”, najavio je Pavić.

Boris Milošević (SDSS) rekao je kako su prošli radne materijale i dogovorili se o idućim postupcima kako bi formulirali konkretne prijedloge iz ideja koje su iznijeli. “Stav naše stranke je da postignemo ciljeve koje je iznio ministar – da mirovinski sustav bude održiv, pravedan prema svima i socijalno osjetljiv, pogotovo prema onima koji imaju najniže mirovine”, istaknuo je, dodajući kako žele pravedan mirovinski sustav za one umirovljenike koji nemaju pravo na dodatak na mirovinu od 27 posto.

“Razgovarali smo o raznim opcijama, ali ukidanje i rasformiranje drugoga mirovinskog stupa definitivno nije bila opcija”, istaknuo je Milošević. Hina

Komentari

Komentari