Srijeda, 27 svibnja, 2020

MINISTAR OBRANE O ‘OLUJI’: ‘Tajna pobjede je u našim ljudima’

Pozvao da dostojno i ponosno proslavimo ‘Oluju’.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević pozvao je građane da u zajedništvu, dostojanstveno i ponosno proslave 5. kolovoza – Dan hrvatskih branitelja, Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti.
 
‘Ovogodišnju obljetnicu ‘Oluje’ zajedno organiziraju tri ministarstva, obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova. Također, imamo odličnu suradnju s braniteljskim udrugama i posvećeni smo brizi za naše branitelje’, rekao je ministar Krstičević.
U organizaciji i provedbi obilježavanja ‘Oluje’ u Kninu Oružane snage sudjeluju s 890 pripadnika.
‘Pozivam sve građane da u petak, 4. kolovoza i u subotu, 5. kolovoza dođu u Knin i da zajedno dostojanstveno i ponosno proslavimo ovaj važan dan. Sjednica Vlade održat će se 4. kolovoza u Kninu, a ova obljetnica spoj je prošlosti i budućnosti. Na Dan pobjede, nakon tradicionalnog podizanja hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, simbola slobode, prvi put iznad Knina bit će organiziran zračni mimohod od osam ešalona pa će građani imati prilike vidjeti nove sposobnosti Oružanih snaga. Hrvatski piloti prvi put će letjeti na američkim Kiowa helikopterima, a dio zračnog mimohoda bit će i protupožarni zrakoplovi Canadair i Pilatus, avioni MIG-21, Zlin 242 i Pilatus PC-9 te helikopteri Bell i Mi-8’, najavio je Krstičević.
‘Cijenimo naše simbole i Domovinski rat, a upravo na mjestu na Kninskoj tvrđavi gdje je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman slavne 1995. održao govor, ove godine obratit će se predsjednica Republike, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora. To je čuvanje uspomene na taj povijesni trenutak’, naglasio je.
Domovinski rat i ‘Oluja’ naš su početak, temelj i mjera vrijednosti 
Ministar Krstičević je odgovorio i na pitanje što za modernu Hrvatsku vojsku, članicu NATO-a, znači pobjeda prije 22 godine u Vojno-redarstvenoj akciji ‘Oluja’, kako na simboličkoj razini, tako i na svakodnevnoj razini hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.
‘Domovinski rat, vojno – redarstvena operacija ‘Oluja’ naš su početak, temelj i mjera vrijednosti. Iz pobjedničke Hrvatske vojske stvorene su moderne Oružane snage koje su danas jamac sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Tijekom nedavnog posjeta SAD-u, bio sam jako ponosan kad sam čuo riječi američkog ministra obrane Mattisa da je operacija ‘Oluja’ primjer dobro pripremljene i izvršene vojne operacije koja je promijenila tijek povijesti i izučava se u američkim vojnim školama. Potvrda međunarodnog značaja Republike Hrvatske je i Mattisova izjava da je Hrvatska mala zemlja koja se bori iznad svoje kategorije’, rekao je Krstičević.
Naglasio je da je kao ministar obrane ponosan na hrvatske vojnike koji su se od prvih dana Domovinskog rata borili za neovisnost i slobodu Hrvatske, a danas su u svakom trenutku spremni pomoći stanovništvu protiv požara, potresa, poplava, hitnim medicinskim prevoženjima, traganjem i spašavanjem na kopnu i na moru.
‘Uz velika iskustva stečena u Domovinskom ratu i nove sposobnosti, Oružane snage su postale poželjan i prepoznatljiv sudionik mirovnih misija i operacija’, dodao je.
Tajna pobjede je u našim ljudima; branitelji su primjer da nema odustajanja kad je najteže
Ministra Krstičevića pitali smo što za njega kao ministra obrane, ali i osobno, kao jednog od zapovjednika čija je postrojba prva ušla u Kini 5. kolovoza 1995. znači Dan domovinske zahvalnosti.
‘Ulaskom u Knin osjećao sam sreću i zahvalnost svim vojnicima, mojim suborcima iz Četvrte gardijske brigade i prijateljima iz Sedme gardijske brigade, koji su osigurali da oslobodimo naš grad. Uspjeli smo jer smo imali jasno i vizionarsko političko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Odlikovalo nas je zajedništvo, fokusiranost na cilj, a pred nama nije bilo nesavladivih zapreka! Operacija Oluja za mene je simbol junaštva, a tajna pobjede je u našim ljudima. Ponosan sam što sam bio sudionik tih događaja’, istaknuo je Krstičević.
Upućujući poruku hrvatskim braniteljima u povodu njihova dana koji je ujedno i Dan domovinske zahvalnosti, ministar Krstičević je najprije zahvalio svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, što danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj.
‘Svi imamo svoje početke. Naš početak, ponos i naš temelj je – Domovinski rat, koji je pokazao snagu zajedništva hrvatskoga čovjeka, i što može pobjednički duh. Naši branitelji primjer su svima nama da ne postoji prepreka koja se ne može savladati, da ne postoji cilj koji se ne može ispuniti, i nema odustajanja kad je najteže. Ne smijemo i nećemo zaboraviti te vrijednosti i obitelji naših poginulih i sve hrvatske branitelje koji su nam omogućili slobodu i mir. Zbog svih njih imamo odgovornost za stabilnu i bolju Hrvatsku i bolju budućnost naših ljudi, dužni smo čuvati onaj naš pobjednički duh, duh zajedništva i domoljublja i nastaviti ugrađivati onaj najbolji dio sebe’, poručio je ministar Krstičević. (Hina)
Foto: Wiki
Komentari

Komentari