Utorak, 26 svibnja, 2020

Ministar Marić: ‘Nisam ostvario materijalnu korist u obnovi crkve, niti to omogućio bilo komu drugom’

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je u petak, u vezi svoje uloge u obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, da “osim lijepe ljudske satisfakcije” što je pomogao realizaciji plemenite ideje, nije ostvario nikakvu materijalnu korist niti to omogućio nekom drugom, te da nije učinio ništa “mimo najboljih etičkih standarda”.

Marić u očitovanju iz Ministarstva državne imovine navodi kako je točno da je u vrijeme kad je dogovorena obnova crkve bio dužnosnik i saborski zastupnik, ali je na sastanku o obnovi crkve bio “isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske”.

“Razgovaralo se o idejnom rješenju obnove crkve, a u razgovoru najdoslovnije nisam sudjelovao”, kaže Marić. Ističe da nijednom nije sudjelovao ni u razgovorima oko financiranja obnove crkve, osim što je osobno višekratno dao simbolični prilog, kao i mnogi drugi župljani.

Marić: Tvrtka kupila derutni stan i time omogućila obnovu dijela samostana

“Točno je da sam sudjelovao u razgovorima s tadašnjim provincijalom oko ideje obnove dijela samostana za potrebe smještaja studenata slabijeg imovinskog stanja. Ovu sam ideju doživio kao nešto iznimno ljudski i društveno vrijedno. I na nju sam kao čovjek reagirao i bio spreman osobno pomoći da se ta ideja realizira”, ističe ministar državne imovine.

Navodi da je Franjevačka provincija imala derutni stan u Zvonimirovoj ulici, koji se zbog tadašnjeg stanja na tržištu nekretnina nije mogao prodati, te kako je točno da je “tvrtka Scientia d.o.o. kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena”.

“Naglašavam da sam i u ovom projektu osobno financijski sudjelovao prema svojim mogućnostima. Naročito naglašavam da u svemu ovom, osim lijepe ljudske satisfakcije što sam pomogao realizaciji ove plemenite ideje, nisam ostvario nikakvu materijalnu korist, niti to omogućio bilo komu drugom. Jednako tako, dužnosničkom funkcijom nisam učinio ništa mimo najboljih etičkih standarda”, poručuje Marić u očitovanju.

Kontroverzni Index optužuje ministra

Kontroverzni portal Index, poznat po iznošenju poluistina, objavio je da je ožujku 2008. godine u franjevačkom samostanu održan sastanak na kojem se dogovarala obnova samostana Majke Božje Lurdske na kojem su u ime Vlade bili tadašnji premijer Ivo Sanader te ministri Marina Dropulić, Dragan Primorac i Božo Biškupić, te Mladen Barišić kao tajnik Ministarstva financija.

Na sastanku su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a franjevce su zastupali fra Željko Tolić kao provincijal Franjevačke provincije, fra Frano Doljanik kao gvardijan samostana i Goran Marić, koji je tada bio saborski zastupnik.

Index citira i riječi Tolića kojim im je potvrdio da je “Marić osigurao obnovu devet stanova i priručne kuhinje za Studentski dom franjevaca u Zagrebu” te da su franjevci Mariću zauzvrat prodali stan u Zvonimirovoj ulici.

“Dolazi do dogovora i ugovora s gosp. Goranom Marićem: Provincija njemu uništeni, devastirani i posve neuporabljivi stan u Zvonimirovoj ulici (uz financijsku nadoknadu), a on Provinciji devet obnovljenih stanova i priručnu kuhinju za izvanredno humane svrhe: za sirotinju, odnosno siromašne studente civile…”, citira portal Tolića.

Obitelj Gorana Marića, naime, imala je tvrtku Scientia specijaliziranu za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a 2011. godine ostvarila je prihod od 50.000 kuna i gubitak od 84.000 kuna.

Scientia je, navodi Index, stan od 101 četvornog metra u Zvonimirovoj 62 u centru Zagreba, prema kupoprodajnom ugovoru, kupila za 930.000 kuna.

“Kupoprodajni ugovor za taj stan, iako potpisan sredinom 2011. godine, realiziran je godinu kasnije, dakle 2012. godine. Već 2013. godine tvrtku Scientia, a s njom i stan u Zvonimirovoj ulici, preuzeo je Marićev prijatelj, poduzetnik Zvonko Šarić. Iako je Scientia imala stan vrijedan najmanje milijun kuna i 867.000 kuna na računu, Marići su tvrtku Šariću predali bez naknade. Odnosno, poklonili su je”, tvrdi portal.

Šarić je četiri mjeseca nakon toga stan u Zvonimirovoj prodao za milijun kuna Šted Investu, bivšoj tvrtki Gorana Marića (Marić je u njoj bio direktor od 2005. do 2008. godine, kada se povukao jer je ušao u Sabor kao zastupnik HDZ-a).

Pritom Index navodi da je ministrov sin Ante Marić nedavno uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, čiji je vlasnik, prema podacima iz zemljišnika, tvrtka Veslačka nekretnine, tvrtka kćer Šted Investa.

Marić je s tim u vezi ranije rekao da je njegov sin podstanar u tome stanu te da tu nema sukoba interesa.

Pokretač Indexa Matija Babić, pravomoćno osuđen zbog utaje poreza

Podsjetimo, u vrijeme Kukuriku koalicije, portal Index Matije Babića, formalno-neformalnog vlasnika Indexa, ovisno o tome gdje daje izjavu/iskaz o tome, funkcionirao je kao da je produžena ruka SDP-ove i HNS-ove vlasti.

Iznošenja neistina, poluistina, ismijavanja i vrijeđanja neistomišljenika bili su dio kampanje koja je na dan referenduma o braku kulminirala privođenjem Matije Babića u policiju zbog objave svastike na hrvatskoj zastavi.

Podsjetimo također, Babić je bio optužen da je s Vanom Šalov Violić, fiktivnim ugovorima, svoju tvrtku Prva stranica d.o.o. oštetio za oko 2,8 milijuna kuna pa je u travnju 2015. na zagrebačkom Županijskom osuđen nakon priznanja krivnje i nagodbe s tužiteljstvom. Dobio je godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, a izrečena mu je i novčana kazna od 300.000 kuna. Prema presudi, Babić i Šalov Violić su zajedno u državni proračun morali uplatiti oko milijun kuna, a tvrtki koju su oštetili oko 600.000 kuna.

Slavko Linić, bivši ministar financija u SDP-ovoj Vladi, komentirao je u jednoj televizijskoj emisiji nagodbu Državnog odvjetništva s Matijom Babićem, vlasnikom Indexa, koji je priznao milijunske pronevjere, a od drastične kazne ga je, prema riječima bivšeg ministra, spasio premijer Zoran Milanović.

Naime, Babiću je kazna na godinu dana zatvora zamijenjena s godinom dana rada za opće dobro. ”On se pokazao kao osoba koja ne poštuje hrvatske zakone”, rekao je Linić i naveo kako je ”Matija Babić pokrao državni proračun”.

Istovremeno, iako Babić nije plaćao zakonom obvezan dio prihoda u zajedničku blagajnu svih poreznih obveznika – redovito dobiva novac poreznih obveznika za financiranje Indexa. Tako je primjerice Grad Zagreb portalu Index.hr 2017. donirao najveći iznos – 150.000 HRK.

Damir Pešorda, kolumnist Hrvatskog tjednika, uočio je da na hrvatskoj političko-medijskoj sceni postoji svojevrsni uhodani obrazac ”odrađivanja” HDZ-ovih ministara.

Taj obrazac služi za potpunu eliminaciju s pozicije, kao npr. u slučajevima Mije Crnoje, Tomislava Karamarka, Pave Barišića i Martine Dalić, ili pak slabljenje kroz medijsku harangu, često do razine potpune paralize i onemogućavanja. Taj tretman su u ovoj Vladi prolazili ili prolaze: Tomislav Tolušić, Milan Kujundžić, Damir Krstičević, Goran Marić i sada Kuščević. Zanimljivo je primijetiti da nitko od onih koji se ozbiljno na meti hrvatskih medija nema lijevi background, ni osobni ni obiteljski. Zanimljivo je također i da su Plenković, Božinović, Pejčinović Burić, Obuljen Koržinek i Bošnjaković čisti kao sunce, istaknuo je Pešorda. Hina

Komentari

Komentari