FaH

MINISTAR BUTKOVIĆ O PETOKRAKI: “To ide svom kraju, a konačni kraj bit će na lokalnim izborima”

Podijeli

Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, “spomenik jednom vremenu koje je iza nas”, napisao je Butković

Ministar mora prometa i infrastrukture, ali i šef primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butkovićna twitteru je komentirao postavljanje zvijezde na Riječkom neboderu.

“Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, “spomenik jednom vremenu koje je iza nas”.

To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima slijedeće godine!”, napisao je Butković na twitteru.

Podsjetimo, jučer je realiziran možda i najkontroverzniji dio programa Rijeke Europske prijestolnice kulture – na Riječki neboder postavljena je velika crvena zvijezda.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića naziva „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ trebala je prvotno biti postavljena u svibnju, ali je sve zaustavljeno zbog epidemije koronavirusa.

“Umjetnik Nemanja Cvijanović svoj je rad izveo svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji. Krhotine crvenog stakla simbolički preduhitruju vandalizam u kojem petokraka može potencijalno stradati i ukazuju na mogućnost da spomenik sam sebe obrani od uništenja i zaborava. Nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo, navodi se u priopćenju.
Jučer su se ratni veterani Domovinskog rata, majke i supruge i članovi obitelji poginulih branitelja te pripadnici Armade okupili su se u popodnevnim satima na Mostu hrvatskih branitelja na Delti kako bi krenuli u mirni prosvjed do Korza, odnosno do Riječkog nebodera, protiv postavljanja simbola pod kojim je, i u ime kojeg, u 20. stoljeću pobijeno oko 100 milijuna ljudi. Stvaran broj je nepoznat, no procjenjuje se da je 20 milijuna stradalo u SSSR-u a 40-60 u komunističkoj Kini.
Komentari

Najnovije