Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Ministar Beroš potpisao odluku o proglašenju opasnosti od epidemije koronavirusom

U Hrvatskoj je deset osoba zaraženo koronavirusom potvrdio je u četvrtak ujutro ministar zdravstva Vili Beroš. Beroš je rekao da ima još sumnji na zarazu, testirana su 272 uzorka, a za 10-ak se još čekaju nalazi. Za sada je 3,98% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja testiranih, rekao je ministar.

Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na 95.371, s 3284 preminulih u 84 zemlje.

Press konferencija Nacionalnog stožera održana je danas u 16 sati. Danas je ministar zdravstva donio odluku o proglašenju opasnosti od epidemije kao administrativno mjeru na prijedlog HZJZ-a, rečeno je na konferenciji za medije. Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević je pojasnila administrativnu mjeru koju je implementirao ministar, a to znači da je ministru moguće da zbog situacije preraspodjeljuje ljude i sredstva, javlja N1.

Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” je kazala kako nema bitnijih promjena.

“Stanje svih dosad oboljelih i zaraženih je stabilno, bez bitnih promjena. Dosad je ukupno u laboratoriju pristiglo 280 uzoraka, od toga je 273 tesitrano. Ukupno se radi o 26 bolesnika, ostali su neke kontrole”, kazala je Markotić i dodala sljedeće:

“Gospodin koji je s kruzera preko Maribora bio upućenu u karantenu je nakon dva testa negativan i sutra mu izlazi 14 dana karantene te će on moći kao zdrav čovjek ići kući”, kazala je Markotić.

Također je rečeno kako je opća preporuke da se trenutačno zbog promjenjive epidemiološke situacije ne preporuča putovanje u inozemstvo te kako je prevencija ključna.

Komentari

Komentari