Utorak, 1 prosinca, 2020

MILOŠEVIĆU MUKA OD DOLASKA U KNIN? Nije siguran hoće li to njegov želudac moći podnijeti

U prvom intervjuu otkako je postao potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević razgovarao je s Igorom Bobićem za N1 o radu u novoj Vladi i suradnji s premijerom Andrejem Plenkovićem, otkrio hoće li ići u Knin na obilježavanje Oluje te kako s novog položaja planira pomoći srpskoj nacionalnoj manjini

Prošli petak preuzeo je ured, a trenutačno radi na kadroviranju. Njegove ovlasti obuhvaćaju koordinaciju društvenih djelatnosti. Za N1 kaže da će u dogovoru s premijerom nastojati konzumirati sve svoje ovlasti te se nada dobroj suradnji.

Upitan kakvu suradnju očekuje, kaže: “Neka politička neslaganja izražavali smo u parlamentu, sad ćemo morati uže surađivati, razgovarati o spornim situacijama i političkim neslaganjima”, dodavši da će kroz suradnju tražiti najbolja rješenja.

Što se tiče glasanja na sjednicama Vlade, Milošević govori kako neće iskakati iz tima i nada se da će sve nesuglasice riješiti ranije.

“Sigurno da moje imenovanje u Vladu nosi određeni politički rizik, ali to smo, i premijer i zastupnici SDSS-a te ostalih nacionalnih manjina odlučili prihvatiti.”

U ovoj ulozi, pomaže mu, kaže, iskustvo iz Ministarstva uprave i kao zastupnika.

Radit će na izradi operativnog programa za nacionalne manjine, ali i svim strateškim dokumentima za ljudska prava, poručuje.

Na pitanje koliko je upoznat sa stanjem na terenu, rekao je da mu je i kao zastupniku najdraži dio posla bilo otići na teren. “Kad ustrojim ured, odvojit ću bar jedan dan u tjednu da posjetim neku općinu, obitelj, obiđem mjesta bez struje gdje su radovi u tijeku da vidim kako napreduju…”, rekao je.

Osvrnuo se i na pitanje uzvika ‘Za dom spremni’. “To je teško pitanje koje ideološki stvara podjele u društvu”, rekao je. Smatra da bi trebalo ići prema zabrani, iako kaže da je svjestan da nema dovoljno volje za to, dodajući kako bi se taj pozdrav trebao koristiti isključivo u situacijama koje je Vijeće ugovorilo.

O ćirilici u Vukovaru nije razgovarao s Plenkovićem. “Vukovar je specifičan jer tu postoje odluke ustavnog suda. Ne bi tu problematiku trebalo gledati isključivo kroz prizmu Vukovara”, kaže.

A gdje će biti 5. kolovoza, kaže kako još traju razgovori o njegovom dolasku u Knin kao članu Vlade. “To je važno jer nikad na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS-a nije bio u Kninu tada. Ova Vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu. Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba, Oluja je traumatično iskustvo… Ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije…”

Upitan kako gleda na ‘Oluju’, kao i pobjedu i egzodus, kaže: “To je dvostrana slika na koju moram gledati tako… Ne mogu prijeći i zaboraviti nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva… To čini dio mog identiteta. Ako je moj dolazak gesta, imam želudac za svaku vrstu geste za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice.”

Odluka o dolasku u Knin bit će donesena najkasnije početkom drugog tjedna, kaže, a ako će ići, to će biti iskreno i s ciljem poboljšanja atmosfere u društvu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Jelena Veljača napala legendarnog HRT-ovca: ‘Uputio je seksistički komentar maloljetnoj pjevačici’
>>> HASANBEGOVIĆ SPUSTIO PUPOVCU: “Mi ne raspravljamo treba li Pupovac u Knin, nego treba li potpredsjednik vlade na obiljažavanje državnog blagdana”
>>> Noćna drama u Vinkovcima: Provaljivao u trgovinu, ulovila ga policajka i propucala jer ju je napao
>>> CHE U SRCU, CHE NA TETOVAŽI: Ovo je novi šef SDP-a?
Komentari

Komentari