fah

MILANOVIĆEVA SUPRUGA ĆE SUTRA CIJEPITI LJUDE U PETRINJI: “Ako se ja ne bojim, nemojte ni vi”

Podijeli

Doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića, primila je cjepivo protiv COVID-19 jer će u utorak ta epidemiologinja, profesorica na zagrebačkom Medicinskom fakultetu i voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo cijepiti ljude na terenu, točnije u Petrinji.

Na prvu nije bilo potpuno jasno po kojoj listi prioriteta Sanja Musić Milanović prima cjepivo jer, kako su Večernjem listu rekli iz HZJZ-a, nisu svi njihovi zaposlenici, pa ni zdravstveni radnici prioritetni, već samo oni koji uzorkuju, provode mikrobiološku dijagnostiku i cijepe na terenu. No onda su pojasnili kako će Sanja Musić Milanović, kao epidemiologinja, od sljedećeg tjedna cijepiti na terenu. Sanja Musić Milanović primila je prvu dozu cjepiva u četvrtak i, kako je prije najavila, javno na društvenim mrežama zabilježila taj trenutak uz pozive na cijepljenje i poruke “natrag u normalu” i “živjeti zdravo”.

– Ako sam ja liječnica i kažem da se želim cijepiti što prije, čim dođem na red, mislim da to može donijeti samo dobro. Ako se ja ne bojim, šaljem poruku – nemojte se ni vi bojati – poručila je nedavno putem medija, najavljujući tada cijepljenje čim dođe na red. Prva dama docentica je na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica je Službe za promicanje zdravlja i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja, a vodi i projekt Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Childhood Obesity Surveillance Initiative.

Predstavnica je Hrvatske u Radnoj grupi Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine i Europske radne grupe na visokoj razini za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine. U proljeće ove godine, na početka prvog vala epidemije, Sanja Musić Milanović nije bila uključena u aktivnosti koje je država provodila u sprečavanju širenja zaraze, a tada je za medije pojasnila kako zarazna epidemiologija nije njezina struka i ona se time ne bavi, no, kako je dolazilo sve više informacija o bolesti, bavila se povezanošću debljine i COVID-19.

Na osnovi obrazaca koji su viđeni kod drugih virusnih infekcija i novih podataka o težim oblicima COVID-19, vjerojatno je da će prekomjerna tjelesna masa i debljina biti rizični čimbenik za lošije ishode oboljelih od te bolesti, napisala je tada, ali i istaknula kako je, osim sagledavanja debljine kao rizičnog čimbenika, važno razmotriti i kako će situacija vezana uz pandemiju kao i mjere koje su poduzete imati utjecaja na zdravlje opće populacije i ekonomske temelje društva.

Cijepljenje protiv COVID-19 u potresom razorenoj Sisačko-moslavačkoj županiji započelo je 2. siječnja, kad su prve doze počeli primati građani u kolektivnom smještaju i žurne službe. U početku dozama Pfizerova cjepiva, a od ovoga tjedna i Modernina, čije su prve doze dopremljene u Hrvatsku odmah prebačene na to područje.

Komentari

Najnovije