Nedjelja, 27 rujna, 2020

Milanović svjedoči u aferi Dnevnice: Evo što je rekao na suđenju Sauchi i Zeljko

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović došao je u ponedjeljak na zagrebački Županijski sud svjedočiti na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice

Predloženo je da se čita iskaz koji je Milanović dao 2016. Milanović svjedoči o okolnostima kako je funkcionirao ured, isplata dnevnica, koji su sve savjetnici išli na službena putovanja. Kazao je da je odluke o putovanjima donosio on. Dodao je da nema saznanja o tome što se događalo, javlja N1.

Kazao je da je Ured funkcionirao kao malo ministarstvo.

Osim Sauche, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada. Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna.

Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.

Milanovićev dolazak na sud je i prvi slučaj u kojem je izabrani predsjednik države pozvan za svjedoka u nekom predmetu.

Dosad su kao svjedoci na sudove pozivani Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no tada su već bili bivši predsjednici.

 

Komentari

Komentari