MILANOVIĆ OPET BRILJIRA: “Idem u Irsku pitati Hrvate zašto su otišli”

Podijeli

Nije vic, iako na prvi pogled tako izgleda. Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a, putuje u Cork, u Irsku, kako bi razgovarao s Hrvatima koji su posljednjih godina iselili u drugi najveći grad u Irskoj. Komentari tog njegovog poteza na društvenim mrežama uglavnom idu za tim da je onaj pad/skok s “Patrie” na glavu ostavio veće posljedice nego što je spreman priznati.

U njegovom izbornom stožeru tvrde da “ne ide po glasove”, a pritom vjerojatno govore istinu – Hrvati u Corku ionako ne mogu, zbog promjena u zakonodavstvu koje diskriminira dijasporu, glasati bez da odu u nekoliko stotina kilometara udaljeno veleposlanstvo u Dublin, a i da glasaju, njihovi se glasovi praktički niti ne broje.

Računa se da danas u Irskoj živi dvadesetak tisuća Hrvata, a da ih je od toga u Corku, od ukupno 125 tisuća stanovnika, oko tisuću. Oni su prije pola godine veleposlanstvu u Dublinu i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj pisali tražeći otvaranje hrvatske škole u Corku, s obzirom da njihova djeca pomalo zaboravljaju materinji jezik.

Zoran Milanović je, podsjetimo, bio premijer četiri godine, a tijekom gotovo cijelog njegovog mandata Hrvatska je bila u dubokoj recesiji, dok je ostatak EU doživljavao oporavak od krize iz 2008. i gospodarski procvat, naročito bivše komunistčke države poput Mađarske i Poljske. Za njegovog je mandata počela velika seoba Hrvata u Dublin i Cork, a procjenjuje se da je u te četiri godine oko 150 tisuća ljudi ostalo bez posla. Dobar dio tih koji su ostali bez posla – i mladih koji ga nisu mogli dobiti – je otišao upravo u Irsku: Te ljude on, kao čovjek koji je bio premijer u vrijeme kad su mnogi od njih otišli, sad ide pitati zašto su otišli iz Hrvatske, radi koga! Hoće li i Plenković za njim, ili s njim, da im i on postavi isto pitanje?

 

Komentari

Najnovije