Srijeda, 28 listopada, 2020

Milanović najavio da će razgovarati s premijerom o aferi Janaf

U izjavi za medije u Pregradi, gdje je bio na tradicionalnoj manifestaciji “Branje grojzdja”, predsjednik Milanović rekao je da će razgovor o veleposlanicima, koji je s njime najavio premijer Andrej Plenković, “biti sporedna tema, a da će prava tema biti ‘kako ova zemlja funkcionira’ “, dodaje se u propćenju.

„Po meni je ozbiljnija tema kako rade istražna tijela, rade taj posao kao da je privatni. To nije samo kršenje pravila o nejavnosti istrage, nego prije svega, kršenje moralnih pravila. Ti si u srazu s ljudima koje želiš strpati u zatvor, možda su to zaslužili. Brutalno zlorabiš svoju poziciju silu i ne odgovaraš nikome. To je tema za razgovor s predsjednikom Vlade. Važno je da vidimo kako ova država funkcionira, da konačno vidimo što premijer zna”, izjavio je Milanović, dodavši: “Njegovi ministri još su mjesecima, potpuno nepotrebno, dolazili u situaciju da se osramote. To je netko trebao znati i spriječiti. Da ne govorim o šteti za Janaf. To je tema za razgovor premijera i mene jer mi smo državna vlast, on je veća vlast od mene i zato ću se ja njemu prilagoditi. Kad govorimo o načelu diobe vlasti, imamo i načelo suradnje državnih vlasti. Nekome se na vrhu piramide, na vrhu zapovjednog lanca, prije svega u Vladi, mora vjerovati. To je predsjednik Vlade i on ne može bježati od odgovornosti“, rekao je predsjednik Milanović.

„Možemo ovu temu raspraviti sami ili sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, i o tome sam mislio, ali nisam siguran da bi to bilo plodno. Rješenje problema curenja informacija je da Plenković i politika zaštiti poredak, a i sebe. Nisam ja imenovao Kovačevića“, izjavio je Milanović.

Dodao je da je premijer rekao da se moraju vidjeti.

„Moja nije zadnja, njegova će biti, ali neću prestati govoriti. Ovo je naprosto test u kojem je Hrvatska pokazala da je u problemu“, kazao je predsjednik Republike Milanović u Pregradi, priopćeno je poslijepodne iz njegova Ureda.

(Hina)

Komentari

Komentari