Četvrtak, 22 listopada, 2020

Milanović će biti prvi predsjednik u povijesti koji se neće pojaviti na ovom važnoj ceremoniji

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora u srijedu, doznajemo iz njegova Ureda, što će biti prvi put u povijesti da jedan predsjednik ne dolazi na prvu sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj.

– Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike je ispunio svoju Ustavom predviđenu ulogu – poručuju s Pantovčaka.

Zbog epidemijskih okolnosti na konstituirajuću sjednicu bili su pozvani samo predsjednik Republike, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, ali je Milanović odlučio zaobići protokol i ne pojaviti se u Saboru.

Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola predsjednika Republike, kaže kako je točno da su svi dosadašnji predsjednici prisustvovali konstituirajućoj sjednici Sabora, te da je ovaj potez predsjednika svakako neuobičajen.

– To je jedan svečan, ceremonijalni čin gdje se priliči nazočnost predsjednika Republike. On dosta tih ceremonijalnih stvari neće prakticirati, nema propisa da treba biti prisutan, to je na volju, ali svakako da je to neuobičajeno. Bit će takvih neuobičajenih poteza još – kaže Privora.

Prije same sjednice, u ponedjeljak će novi-stari predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić održati sastanak u Saboru s predstavnicima oporbe kako bi se dogovorili oko njihovih prijedloga za dva potpredsjednika Sabora i potpredsjednike i članove saborskih odbora koji će se oformiti na prvoj sjednici. Iz HDZ-a poručuju da će njihovi potpredsjednici i dalje biti Željko Reiner i Ante Sanader, a da će Bačić i dalje biti predsjednik Kluba, dok će iz redova manjina, kako doznajemo, potpredsjednik i dalje biti Furio Radin. SDP bi trebao dati svoj prijedlog potpredsjednika, a budući da je Domovinski pokret druga po snazi oporbena stranka, parlamentarna pristojnost nalaže da njima pripadne drugo oporbeno mjesto, prenosi jutarnji list

SDP još nije odlučio hoće li Siniša Hajdaš Dončić i dalje biti njihov potpredsjednik, to će danas odlučiti ili v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina ili 10 zastupnika, a predsjednik Kluba će i dalje biti Arsen Bauk, barem do izbora novog predsjednika stranke. Ni Domovinski pokret nije odlučio hoće li njihov predsjednik Miroslav Škoro biti kandidat za potpredsjednika, dok se spominje da bi Milan Vrkljan bio predsjednik Kluba zastupnika. SDP im, kako doznajemo, ne bi trebao praviti problem oko toga jer smatraju da je to stvar političke pristojnosti, a da onda u raspravi mogu reći da “teška srca” glasaju za Škoru. Ni Most nema ništa protiv ako će Škoro biti potpredsjednik Sabora.

Nova manja Vlada

Nakon ovog sastanka, u 17 sati će se u hotelu Westin održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će se raspravljati o svim točkama dnevnog reda Sabora, o prijedlogu za predsjednika Gordana Jandrokovića i potpredsjednike Sabora, za osnivanje Kluba zastupnika i predsjednike i potpredsjednike, te zamjene radi nespojive dužnosti. Potom će premijer stranačkim tijelima, a onda i javnosti napokon predstaviti 16 novih-starih ministara u Vladi.

Potom se u utorak ujutro održava i sjednica aktualne Vlade, a popodne ili navečer HDZ održava i sjednicu svog Kluba zastupnika. Nakon toga će se na sastanak pozvati i zastupnici nove vladajuće većine iz redova manjinaca, HSLS-a, HNS-a i Reformista.

Zastupnici vladajuće većine će, kažu sugovornici, predložiti Saboru novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, koji će definirati novu, manju Vladu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Od listopada počinje nova promjena TV signala: Evo tko sve treba nove prijemnike i kako se kreću cij
>>> Jedna od tri mlađe osobe razvije težak oblik Covida-19: Sada je otkriven i glavni uzrok tome
>>> Drama u DP Miroslava Škore: Ruža Tomašić povlači neočekivane poteze
>>> Plenković prelomio: Počinje nešto što HDZ najavljuje već godinama, mijenja se struktura države
Komentari

Komentari