fbpx
Četvrtak, listopad 17, 2019

Milan Kovač o Plenkovićevom pomicanju HDZ-a ulijevo: ‘Nezamislivo je da bi Tuđman obrazovanje prepustio lijevoliberalnoj stranci’

Prošlog je tjedna obilježno 30 godina od osnutka HDZ-a. Na održanim izborima za Europski parlament, HDZ je doživio loš rezultat te osvojio 4 mandata, koliko i SDP.

Milan Kovač, jedan od utemeljitelja HDZ-a, smatra da je današnji, Plenkovićev HDZ, unatoč naporima da dokaže kako se radi o desnom centru, otklizao prema ljevici te da nije na tragu onoga što je zagovarao Franjo Tuđman.

“Potpuno mi je nezamislivo da bi Tuđman tako važno ministarstvo kao što je Ministarstvo obrazovanja dao u ruke lijevoliberalnoj stranci kakva je HNS. Radije bi joj dao tri druga ministarstva”, uvjeren je Kovač.

Taj HDZ-ov veteran kaže kako je obrazovanje jedan od najvažnijih resora u kojima se kroz obrazovni sustav odgaja 30 posto članova HDZ-a koji su rođeni poslije Tuđmana, što je šef Kluba utemeljitelja stranke Mario Kapulica u intervjuu za Jutarnji list naveo kao razlog zbog kojega HDZ  “više ne može razmišljati u kategorijama Tuđmana i Šuška”.

“Tuđmanov program počivao je na državotvornosti Ante Starčevića, mirotvorstvu i republikanizmu Stjepana Radića i domoljubnoj ljevici koju je predstavljao Andrija Hebrang. Danas se čini da su prve dvije sastavnice ostale u zapećku, u odnosu na ovu treću i zato nam je rezultat na euroizborima slabiji nego što se očekivalo”, izjavio je Kovač za Večernji list.

Dodaje, međutim, kako se sve to da ispraviti u idućem razdoblju te da stranka, bude li mudrosti, još uvijek ima vremena popraviti ono što je dovelo do njezina slabljenja.

Komentari

Komentari