Nedjelja, 29 ožujka, 2020

MIGRANTSKA KRIZA: Lasić podiže tužbe zbog klevete za “državni udar”

Nakon što je specijalna jedinica MUP-a HNK u petak u Konjicu zaustavila pet autobusa s ilegalnim migrantima, a kontraverzni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovaj potez nazvao državnim udarom, druga strana sprema tužbe za klevetu. Ilija Lasić, ravnatelj policije MUP-a HNK koji je izdao naredbu za zaustavljanje autobusa sada poručuje da ima valjane razloge za tužbe.

Lasićev odvjetnik Davor Bunoza za Klix.ba kaže kako će njegov klijent podnijeti tužbu zbog klevete da je počinio državni udar.

“Tužba će biti podnesena protiv odgovornih osoba, toliko trenutno mogu reći. Mi smo u fazi prikupljanja dokaza, a ono što smo do sada prikupili govori da se u najmanju ruku radi o kleveti”, kazao je Bunoza.

On nije želio imenovati osobe protiv kojih će tužba biti podnesena, ali je nagovijestio da će se to uskoro saznati. U međuvremenu je prokomentarao događaje od petka.

“Lasić je poduzeo sve mjere da migranti sigurno dođu u Salakovac. Međutim, neposredno pred njihov dolazak, dobio je upozorenje mještana Bijelog Polja da će blokirati prometnicu i da će biti nereda. Privremeno je spriječio njihov dolazak smatrajući da im je ugrožen život. Ne znamo zašto je to neko protumačio kao državni udar”, izjavio je Davor Bunoza.

U državi u kojoj se ne provode odluke Ustavnog suda, kaže Bunoza, državnim udarom se smatra to što je neko spriječio nerede.

“Kada je stanje postalo zadovoljavajuće, migranti su došli na odredište bez ikakvih problema”, kazao je.

Prema odlukama koje Lasić ima, migranti su trebali biti smješteni u zatvorene centre, vojarne…

“Salakovac je izbjeglički centar otvorenog tipa. Deset godina zastupam izbjeglice i azilante te dobro poznajem tu problematiku. Ostaje pitanje na temelju kojeg zakonskog osnova su smješteni migranti, a ne tražitelji azila ili priznate izbjeglice. Takav zaključak ili odluku nismo vidjeli”, kizjavio je Davor Bunoza, pravni zastupnik Ilije Lasića./HMS/

Komentari

Komentari