Subota, 8 kolovoza, 2020

Migranti iskrcani na Lampedusu, Salvini ljutit

Četrdeset sedam migranata iskrcano je u nedjelju navečer na Lampedusu, otok južno od Sicilije, pošto je po sudskom nalogu zaplijenjen brod koji ih je spasio, što je naljutilo talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Brod koji je unajmila njemačka nevladina organizacija Sea Watch i koji plovi pod nizozemskom zastavom, bio je usidren u talijanskim vodama blizu Lampeduse i tijekom dana ga je zaplijenila talijanska financijska policija po nalogu sicilijanskog državnog odvjetnika.

Migranti s broda su patrolnim brodovima tijekom večeri prevezeni na kopno. Čini se da je Salvini koji je ujedno potpredsjednik vlade i predsjednik Lige (krajnja desnica) doznao to na televiziji te je postavio pitanje tko je u vladi mogao donijeti takvu odluku koja se kosi s njegovim službenim naputkom.

Njegov partner u vladi Luigi Di Maio iz Pokreta 5 zvjezdica, s kojim je već u lošim odnosima, odgovorio je da ne prihvaća njegovo podmetanje i podsjetio ga je da se putnici iz zaplijenjenog broda obavezno moraju iskrcati.

Dok se u vladi svađaju usred kampanje za europske izbore, u nedjelju navečer u Firenzi policija se sukobila s 2.000 ljudi koji su došli prosvjedovati protiv Salvinijeva dolaska u grad gdje je održao predizborni skup.

Po nacrtu zakona koji će se u ponedjeljak možda podastrijeti ministarskom vijeću, ministar unutarnjih poslova trebao bi dobiti ovlast da zabrani uplovljavanje brodova u talijanske teritorijalne vode u slučaju prijetnje javnom redu i miru.

Tekst predviđa i kaznu od 3.500 do 5.500 eura po migrantu koji je ušao u Italiju za svaki spasilački brod koji nije poštovao upute obalne straže nadležne na području na kojemu je brod intervenirao.

U pismu poslanom talijanskom ministarstvu vanjskih poslova, ured UN-ova Visokog povjerenika za ljudska prava je zatražio od Italije da ne odobri novi nacrt zakona.

(Hina)fah

Komentari

Komentari