Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

Merkel zahvalila građanima istočne Europe na njihovoj ulozi u padu Berlinskog zida

Podijeli

Njemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila se u subotu građanima zemalja bivšeg istočnog bloka, te posebice Mađarskoj, za doprinos u procesu ujedinjenja dviju njemačkih država.

„19. kolovoza 1989. je granica između Austrije i Mađarske otvorena povodom paneuropskog piknika. 700 građana DDR-a je iskoristilo tu priliku za bijeg na Zapad. Mi ćemo Mađarskoj uvijek biti zahvalni za ovaj doprinos njemačkom ujedinjenju“, rekla je Angela Merkel u svom redovitom obraćanju putem video-podcasta.

Ona je rekla kako je prilikom sjećanja na taj dan, koji je predstavljao veliki korak ka padu zida nekoliko tjedana kasnije, važno biti svjestan toga kako to ne bi bilo moguće bez djelovanja građana Mađarske, ali i tadašnje Čehoslovačke i Poljske.

„Građani istočne Europe su omogućili da se dogodi čudo ujedinjenja“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka u ponedjeljak putuje u Mađarsku gdje će sudjelovati u proslavama obilježavanja 30. godišnjice pada ‘željezne zavjese’ gdje će u pograničnom mjestu Sopronu zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sudjelovati u ekumenskoj misi.

„Svojim putovanjem u Mađarsku njemačka kancelarka želi istaknuti koliko cijeni mađarski doprinos ispunjavanju sna jedne slobodne Njemačke“, priopćio je vladin glasnogovornik Steffen Seibert.

Nakon dolaska nacionalno-konzervativnog premijera Orbana na vlast i njegovog čestog protivljenja politici Berlina, posebice kad je u pitanju izbjeglička politika kao i mađarske proruske tendencije, odnosi Berlina i Budimpešte su se pogoršali.

„Razlike u pogledu na izbjegličku politiku postoje i dalje“, rekao je Seibert.

Merkel je Mađarsku zadnji put posjetila 2014. Hina

Komentari

Najnovije