meggle facebook

MEGGLE PROIZVODNJU IZ OSIJEKA SELI U KRAGUJEVAC I BIHAĆ – ŽESTOKE REAKCIJE: “Je li to projekt Slavonija? Prošli su izbori, vide se vaši rezultati!”

Podijeli

S raznih strana danas pristižu reakcije na gašenje proizvodnje Megglea u Osijeku, čime će kooperanti ostati bez mogućnosti da prodaju mlijeko – računa se da će dio farmera odustati od mljekarstva – a 160 radnika bez posla.

Iz Mosta su oštro reagirali na vijest o gašenju proizvodnje Megglea u Osijeku. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Je li to projekt Slavonija, Baranja, Srijem?

Je li to sigurnost?

Je li to sigurna Hrvatska?

Prošli su izbori pa se sad vide činjenice i konkretni rezultati svih tih projekata u našoj Slavoniji!

Nakon što smo u svibnju čuli najavu o gašenju tvornice šećera Viro u Virovitici, gdje je bez posla ostalo oko 180 radnika, stižu nam nove šokantne vijesti o gašenju Meggle proizvodnje u Osijeku nakon koje će bez posla ostati oko 160 radnika. To nisu samo ta radna mjesta iz tih poduzeća, to su dalekosežne posljedice za njihove obitelji, za sve dobavljače, prerađivače, za sve one koji se bave poljoprivredom u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Uz sva upozorenja i govor o potrebnoj brizi za vrijednog radnika, poljoprivrednika, stočara, jedino što imamo je gašenje tvornica, gašenje postrojenja, otkazi, smanjenje proizvodnje, iseljavanje.

Narod ne odustaje, narod se bori, narod je vrijedan, ali kako izdržati takvu nebrigu vlasti. Takvu nebrigu onih koji obećavaju sigurnost, koji vole svoje, onih koji su rekli da će im se desna ruka osušiti ako zaborave Slavoniju, onih koji se inate, a očigledno je da sva njihova djela samo štete Slavoniji i Baranji. Bojimo se što nam još i stiže, jer takvih načinom rada vjerujemo da će se sve više prikazivati “plodovi” takvih poteza i odnosa prema poljoprivredi, odnos prema radniku, odnos prema hrvatskom seljaku.

Onaj tko voli ovaj kraj ne može stajati po strani, ne može ni šutjeti, nego pokušati sve da se Slavonija napokon probudi!

Apeliramo na Vladu RH i Andreja Plenkovića da objavi i potvrdi učinke Projekta Slavonija: zatvaranje tvornica, uništavanje proizvodne infrastrukture u koju se godinama ulagalo i moderniziralo, ostavljanje zaposlenika, dobavljača i njihovih obitelji bez sigurne egzistencije.

I konačno ih pitamo jesu li mogli i je li još uvijek mogu učiniti nešto da ova proizvođačka tvrtka u Osijeku ostane aktivna? Ili je ovo samo jedan u nizu učinaka Projekta Slavonija?”, upitali su iz Mosta.

Na priopćenje Megglea je reagirao i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. On među ostalim navodi:

“Iznenađen sam priopćenjem koje je medijima danas poslala Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj u kojem najavljuju zatvaranje proizvodnje u Osijeku čime će 160 radnika tvrtke Meggle Hrvatska ostati bez posla. (…) Smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske.

Osječko-baranjska županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, no možemo utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području. Tijekom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom.

(…)

Iznimno sam nezadovoljan odnosom „domaće“ Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mliječnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljeg slavonskog mlijeka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu.

Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mljekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mlijeku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrijednost.

Iznenađen inertnošću Uprave u Osijeku, danas sam se dopisom obratio i predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu Meggle grupe u Wasserburgu.

Siguran sam da kroz partnerski odnos Meggle grupe, Osječko-baranjske županije te Vlade RH možemo iznaći rješenje za spas Mljekare. Nećemo dozvoliti da 160 naših Slavonaca i Baranjaca ostane bez posla kojim hrane svoje obitelji”, stoji u priopćenju.

Komentari

Najnovije