Utorak, 26 svibnja, 2020

ISPRAVAK NASLOVA: Netočno je da 100.000 migranata ide prema hrvatskoj granici

Objavljujemo ispravak netočnog naslova.

Članak pod naslovom ”MEDIJI SU VAM PREŠUTJELI: Hrvatska policija u panici, POSTAVILI OGRADU NA GRANICU krenulo 100.000 ljudi” preimenovali smo u ”ISPRAVAK NASLOVA: Netočno je da 100.000 migranata ide prema hrvatskoj granici”
Ovom prilikom priznajemo pogrešku te se zahvaljujemo portalu Faktograf.hr koji je u ime facebooka utvrdio da se radi o netočnom naslovu a čije obrazloženje možete pročitati >> ovdje

Čini se kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ozbiljno shvatilo upozorenje bošnjačkog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića koji je upozorio kako 100.000 migranata u Grčkoj čeka da dođe do Hrvatske

Republika Hrvatska jutros je postavila pomičnu ogradu na granični prijelaz Ličko Petrovo Selo koji je jedan od glavnih prometnih pravaca prema Bosni i Hercegovini. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su bosansko-hercegovačkom portalu Klix.ba potvrdili postavljanje ograde i pojasnili zbog čega su to učinili.

“S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)”, stoji u odgovoru MUP-a.

Ograde zbog migranata

Dodaju kako je Zakonom o nadzoru državne granice propisano da graničnom prijelazu pripada i okolni prostor potreban za obavljanje granične kontrole i drugih formalnosti te neposredna okolica s objektima iste namjene. Staro Petrovo Selo nije jedini granični prijelaz koji će biti ograđen, prenosi net.hr

“Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina”, potvrdili su iz MUP-a i dodali da je moguće postavljanje novih ograda, ovisno o analizama rizika od migrantske krize.

Zajednička suradnja

Nedavno su se sastali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović te ocijenili da se BiH susreće s teškim problemom migrantske krize s kojim se ne može nositi jer nema dovoljno ljudstva i opreme.

“Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledaju sve dimenzije krize”, rekao je Radončić koji je nekoliko dana kasnije rekao da u Grčkoj 100.000 ljudi čeka da preko BiH krene prema Hrvatskoj.

Moguće je kako su hrvatske vlasti ozbiljno shvatile ovo upozorenje te krenule jačati granice, dok je BiH ovisna o pomoći s vrha vlasti i međunarodne zajednice. Božinović je na sastanku istaknuo kako Hrvatska i BiH s gotovo 1000 kilometara granice moraju svakodnevno surađivati.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KAJKIĆ OBJAVIO: Državna odvjetnica iz Zagreba na vrhu Azije razvila srpsku zastavu
>>> Kirurga snimili kako spava na poslu, no ono što se krije u pozadini će vas ostaviti u šoku
>>> STRANAČKA ELITA MU OVO NEĆE OPROSTITI: Penava razbio stari HDZov mit
>>> Nitko nije mogao vjerovati što je domaćica gostima u ‘Večeri za 5’ poslužila
>>> OPET SE SPREMA!? ĐUKANOVIĆ: Ovakvi postupci vode nas u rat, Europa i Amerika moraju stati ovome na kraj
Komentari

Komentari