epa06717263 Italian President Sergio Mattarella adresses the media at the end of his meeting with the Italian parties at the Quirinal Palace during the third round of formal political consultations following the general elections, in Rome, Italy, 07 May 2018. Italian President Sergio Mattarella is holding a round of formal political consultations following the 04 March general election in order to make a decision on to whom to give a mandate to form a new government. EPA/ETTORE FERRARI

Mattarela: Italija izumire, to prijeti egzistenciji države

Podijeli

Budućnost Italije ugrožena je zbog pada nataliteta, upozorio je u utorak predsjednik Sergio Mattarella nakon objave nacionalne statističke agencije ISTAT o padu broja stanovnika i u 2019.

Rastuća demografska kriza u Italiji, zbog sve manje rođenih i povećanja očekivanog životnog vijeka, jedan je od razloga stagnacije gospodarstva.

Nacionalna statistička agencija ISTAT objavila je da je 2019. rođeno 435.000 djece, što je pet tisuća manje nego 2018. i najniža brojka ikad zabilježena u Italiji. Prošle godine je preminulo 647.000 ljudi, oko 14.000 više nego 2018.

“Ovo je problem koji prijeti egzistenciji naše zemlje”, rekao je Mattarella. “Kao starija osoba, svjestan sam pada nataliteta”, dodao je 78-godišnji talijanski predsjednik.

Ukupan broj stanovnika u Italiji pao je za 116.000 i sada iznosi 60,3 milijuna, uz stalni rast rođenja imigranata čime se nadoknađuje opadajući natalitet Talijana.

Mnoge druge europske zemlje suočavaju se sa sličnim izazovima, osobito zemlje istočne Europe. I Njemačka je zabilježila pad broj stanovnika, djelomično nadoknađen sve većim rođenjem imigranata.

Stopa nataliteta porasla je u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Stanovništvo Italije raslo je svake godine od Prvog svjetskog rata, a vrhunac je dosegnulo 2015. sa 60,8 milijuna stanovnika nakon čega je počelo opadati.

U Italiji na 67 rođenih umire 100 ljudi. Prije deset godina bilo je 96 rođenih na 100 umrlih. 

Očekivani životni vijek nastavlja se povećavati, za žene iznosi 85,3 godine, a za muškarce 81. Prosječna dob u Italiji je 45,7 godina.

Brojne talijanske vlade obećavale su riješiti demografski problem, ali nijedna to dosad nije uspjela učiniti. 

Sadašnja administracija nudi parovima s nižim primanjima naknade do 160 eura mjesečno kako bi se pokrili troškovi do prve godine djeteta, a također je obećala mladim obiteljima do 3000 eura godišnje za troškove vrtića.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Trgovački lanac Pevec mijenja ime, evo kako će se zvati od četvrtka
>>> Više od 19 tisuća “Krajišnika” i “Knindži” prima hrvatsku mirovinu, među njima ratni zločinci!
>>> Milanović ukida Tuđmanove mundire, Mesić je govorio da su oni ‘Franjina fiks-ideja’
>>> ITALIJA: Titu oduzeti državna odlikovanja!
Komentari

Najnovije