Utorak, 25 veljače, 2020

MATIĆ OTKRIO: Pravi razlog dolaska Angele Merkel nije privrženost HDZ-u

Gost Točke na tjedan televizije N1 bio je novinar Deutsche Wellea Srećko Matić. Komentirao je posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu, kao i situaciju s ostavkom austrijskog vicekancelara Strachea.

Zanimljiva je snimka koji su objavili austrijski mediji, a u kojem austrijski vicekancelar proglašava Hrvatsku sranjem. Kakvi su odjeci te priče u Njemačkoj?

Veliki je šok da političari jedne vladajuće stranke u demokratskoj zemlji padnu na takav jeftini trik. Strache je pao na jednom jednostavnom testu inteligencije i time je dokazao da takvi ljudi kao što je on pokažu što su… Strache u ovoj priči nije ključna osoba, već austrijski kancelar Kurz. Upravo je on takvim osobama dao da preuzmu odgovornost i dođu u politički mainstream. Dobra je stvar ipak što kada dođete u fokus međunarodne javnosti, imate priliku čuti o tim ljudima i njihovim politkama.

Angela Merkel stigla je u posjet Zagrebu. Osam godina nije bila u Zagrebu, a svi dobro pamtimo da je odbila doći na ceremoniju pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Zašto je sada došla?

Primarni razlog nije dolazak u Zagreb kako bi se pokazala privrženost HDZ-u, kao što je Andrej Plenković to istaknuo. Ključna je poruka podržati Manfreda Webera kako Spitzenkadnidata. Ovo je jedini politički skup izvan Njemačke na kojem će ona sudjelovati, Angela Merkel doći će samo još na jedan skup i to u Münchenu.

Zašto se povukla?

Kako bi dala prostor novoj predsjednici CDU-a i kako bi možda i prije dala prostor novoj predsjednici CDU-a da postane kancelarka… Hrvatska je vanjska granica EU, schengenski prostor je u igri i Hrvatska uskoro predsjeda Europskom unijom, vjerujem da su to sve razlozi zbog koji se njemačka kancelarka odlučila na posjet Zagrebu.

Politico primjećuje kako je Merkel poslala poruku protiv nacionalizma, dok se istovremeno moglo čuti Thompsona. Koliko je Plenkovićev HDZ na liniji Angele Merkel?

Na papiru jest, a u praksi baš i ne. Problem s Andrejem Plenkovićem i njegovim HDZ-om jest što premijer cijelo vrijeme priča o tome kakav HDZ treba biti. Trebao bi više govoriti o tome kakav je HDZ danas, puno bih ga više cijenio… Vidio sam blizu kancelarke Gabrijelu Žalac, a ministar u vladi Angele Merkel je, primjerice, zbog izazivanja prometne nesreće podnio ostavku, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Koliko su u HDZ-u razumjeli poruke Angele Merkel?

Nacionalizam je destruktivan, a ironija je da Angela Merkel o tome priča upravo na skupu HDZ-a. Vidjeli smo iz njezinog nastupa da je porukama između redaka poslala ono što upravo misli… Zanimljivo je da na skupu HDZ-a za europske izbore nisam vidio niti jednu zastavu Europske unije, a dolazeći kod vas vidio sam dvije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NOVINARI ISMIJAVALI HOS PA DOBILI ODGOVOR: Hosovac im burtalno očitao lekciju
>>> NEOČEKIVANI IZBOR! KUD BAŠ NJEGA? Nećete vjerovati tko bi trebao preuzeti Mandžukićev Juventus!
>>> Slavni nogometaš razbjesnio gay zajednicu, sličnu je stvar napravio i jedan Hrvat
>>> ĆIRO SE ČUDI: “Pljuju me, a moja gesta trebala bi biti primjer svima!”
Komentari

Komentari