Ponedjeljak, 6 travnja, 2020

Masovne grobnice u Savskoj kriju i do 300 žrtava partizanskih pokolja?

Savska cesta broj 77 u Zagrebu – nalazi se gotovo u središtu grada, tamo je 11. gimnazija i Učiteljska akademija – a njihovo dvorište, čini se, skriva jezivu tajnu iz Drugoga svjetskog rata. U dvije masovne grobnice u školskom dvorištu zasad su pronađeni posmrtni ostaci 25 osoba; to bi mogli biti njemački vojnici i pripadnici vojske NDH – koje su 1945. ubili partizani, piše RTL.

Iskapanja se nastavljaju – jer prema navodima nekih svjedoka: u dvorištu kojim svaki dan šeću gimnazijalci i studenti – moglo bi biti i do 300 žrtava. Na toj se adresi za vrijeme rata nalazila njemačka vojna bolnica, a blizu nje bio je i zatvor.

U dvorištu fakulteta umjesto studenata i igrališta – bageri. Ali ništa se novo ne gradi, već staro – traži.

Nova faza iskapanja

Radovi na lokaciji Savska 77 počeli su prije 8 dana, a kako znatiželjnici ne bi gledali što se radi, postavljena je zelena traka, a ona je osigurana i policijskom trakom. Sve cijeli dan čuva i policija.

A iza policijske trake, ispod košarkaškog igrališta i nekoliko slojeva zemlje – masovna grobnica. Služba za zatočene i nestale pronašla je na tome mjestu lani 25 posmrtnih ostataka. Zadnji dio istrage – identifikacija – još nije gotov; ali prema svjedocima – najvjerojatnije se radi o ubijenima u svibnju 1945., nakon ulaska partizana u Zagreb. Hrvatsko odgovorno društvo to nije htjelo prepustiti zaboravu.

“Mi smo stavili letak u kasliće po Vrbiku, okolo Zagrepčanke i za samo nekoliko dana mi smo dobili 4-5 svjedoka iz prve ruke koji su tu priču potvrdile.

– A što su vaši izvori potvrdili? Da su u to dvorište pokapali već mrtve ili da su tamo zaista strijeljali?

Da su tamo bile i egzekucije na način da su svjedoci rekli da su čuli krikove. Jedna svjedokinja je rekla da su čuli da su molili Boga pola na njemačkom, pola na hrvatskom”, govori Ivica Relković, bivši predsjednik Hrvatskoga odgovornog društva, a prenosi RTL.

Lani u Zagrebu pronađeno 9 masovnih grobnica!

Svjedoci su ključni za svaku akciju Službe za zatočene i nestale koja je, koliko god da masovna grobnica u središtu grada strašno zvuči – samo prošle godine u Zagrebu pronašla takvih devet.

“Primite nekakvu ulaznu informaciju da se negdje nalazi grobnica iz 2. svjetskog rata, Domovinskog ili poslijeratnog razdoblja, vi ta saznanja obrađujete i onda počinjete pretragu terena georadarima, cadaver psima i bespilotnim letjelicama. Vi pretražujete teren i suzujete si prostor djelovanja. Gdje vam biodetektor ili georadar očita drukčiju gustoću tla, vi tamo prvo krenete”, govori za RTL Ivona Paltrinjeri, voditeljica Službe za zatočene i nestale.

Trenutno su već poravnali iskope, ali nisu još otišli s terena.

Kako ne bi ometali studente, čekali su s radovima završetak akademske godine. A što o svemu tome u njihovu dvorištu misle zaposlenici fakulteta i dekan ne znamo, ali su RTL-u dali izričitu zabranu razgovarati s njihovim studentima.

Savska cesta sada je druga zona parkinga, ali ’45. tu nije bio grad. Zgrada fakulteta dijelom je služila kao bolnica za njemačke vojnike, a nekoliko metara dalje bio je i zatvor NDH.

Samo je lani u Zagrebu ekshumirano više od 400 posmrtnih ostataka, a tko zna hoće li ikada biti otkriveno u kojem opsegu po povijesti doslovno hodamo – svakodnevno.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ženu u ubo stršljen, preminula na licu mjesta
>>> Brutalan napad u stanu u Puli: Tri osobe ranjene, među njima žena od 86 godina
>>> VUKOVARSKI SDSS: Povećanja prava srpske manjine povećati će kvalitetu života svih građana Vukovara
>>> Njemački mediji: Mandžukić odbio Borussiju, ima dvije opcije za nastavak karijere
Komentari

Komentari