Srijeda, 12 kolovoza, 2020

MASKE SU OBAVEZNE – ZNATE LI GDJE IH NAJJEFTINIJE MOŽETE NABAVITI?

Zaštitne maske za lice od ponedjeljka su obvezne u trgovačkim centrima, javnom prijevozu, bolnicama i domovima zdravlja. Dok su se do nedavno maske mogle nabaviti po cijeni od 0,4 do 1,5 kuna, ovisno o kvaliteti, prema trenutnim nabavnim cijenama možete platiti i 6,5 kuna za kiruršku masku (aloalo preko interneta naplaćuje 65 kuna za komplet od deset maskica, dok pakiranje od 50 košta 315 kuna). No nađe se i skupljih ponuda, pa ako niste oprezni, možete maskicu platiti čak deset kuna!

Gdje se i po kojoj cijeni mogu kupiti najčešće korištene obične kirurške maske za jednokratnu upotrebu? Cijena im se po komadu kreće od 2,75 kuna prema gore.

Na Njuškalu se kirurška troslojna maska prodaje za 2,75 kuna, ali minimalna narudžba je 500 komada, pa najmanja pošiljka stoji 1375 kuna.

U Konzumu maske se mogu kupiti putem web shopa i stoje 149,99 kuna za paket od 50 komada. Dakle, tri kune za masku. To je trenutno, kako se čini, najniža cijena u maloprodaji.

Pevex klub

Trgovački lanac Pevex jednokratne kirurške maske također prodaje po toj cijeni, ali ona vrijedi samo za članove Pevex kluba vjernosti. Inače je paket od 50 maski 179,90 kuna.

U Sparu i Intersparu donedavno su se maske mogle kupiti u paketu od deset komada, a cijena paketa bila je između 35 i 40 kuna.

Bauerfeind pak maske nudi i putem online prodaje: 50 komada za 209,38 kuna. Dakle, po komadu nešto više od četiri kune.

Prije početka epidemije maske su u ljekarnama i dućanima u Hrvatskoj stajale oko 50 lipa. Nakon izbijanja epidemije drastično su bile poskupjele jer je zavladala nestašica.

Mjesečno 300 kuna

Nakon toga, Vlada je svojom uredbom cijenu jednokratne maske ograničila na najviše 12 kuna. Kad su krenule prve pošiljke iz inozemstva, cijena se spustila na otprilike pet do sedam kuna.

Danas se, dakle, u dućanima u Hrvatskoj maska može nabaviti za tri kune. No, riječ je o jednokratnim maskama koje se ne bi trebale koristiti više puta jer su onda neučinkovite.

Procjenjuje se kako četveročlanoj obitelji koja svakodnevno odlazi u dućan ili javni prijevoz mjesečno samo za maske treba oko 300 kuna.

Maske, dakako, ne moraju biti kirurške, već se mogu nositi i obične platnene, odnosno pamučne perive.

Komentari

Komentari