Srijeda, 12 kolovoza, 2020

MARKO LJUBIĆ: Vukovar se ne može obraniti zakonima izuzeća ili proglašenjem posebnog pijeteta!

Jučer je, inače meni draga inicijativa “Ivo Pilar”, zbog najčešće uravnoteženih i razumnih nacionalnih stavova, poslala u javnost priopćenje, odnosno prijedlog za rješavanje problema u Vukovaru. Njihov prijedlog rješenja mrcvarenja Vukovara je na tragu prijedloga nekadašnjeg “Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a vidim pozivaju se u svom priopćenju na izjavu i prijedlog Hrvatskog helsinškog odbora iz 2013.godine. Taj prijedlog HHO-a, kao i inače sve iz radionice “Čičak” je, iako nesumnjivo motivirano dobrom namjerom, suptilan kao slonovski ples u vrtu, te duboko pogrešan i strateški opasan.

Temeljna pogreška u prijedlozima Vukovaraca, HHO-a i ove ponude inicijative “Ivo Pilar” je što ne uviđaju da mrcvarenje Vukovara nije ni po nastanku, ni po krajnjim namjerama vukovarski problem, nego najdublji nacionalni problem, koji se ne može rješavati u Vukovaru, niti izuzimanjem Vukovara, a upravo se Vukovar u svim tim prijedlozima od “mjesta posebnog pijeteta” do izuzimanja Vukovara iz tzv. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, pokušava izolirati i srpsku političku agresiju na Hrvatsku danas praktično na taj način legalizirati u cijeloj Hrvatskoj, s navodnim izuzećem Vukovara. Vukovar se baš zbog značaja nikako ni u čemu ne smije izdvajati iz Hrvatske, jer je to, s jedne strane ostavljanje današnje Hrvatske bez temelja, a s druge strane, čini Vukovar jako ranjivim. Nije bit stvari dakle izuzeće Vukovara iz tzv. Ustavnog zakona, bit stvari je da je taj zakon neustavan i politički strahovito štetan. Dakle ne treba izuzimati Vukovar nego ukinuti zakon.

S druge strane, Vukovar ozakonjivati mjestom posebnog pijeteta znači lokalizirati nacionalnu politiku te izražavati nepovjerenje u konačan rasplet obračuna hrvatske državotvorne ideje s političkim srpstvom u Hrvatskoj. Jer, to srpstvo je tjekom 20 .stoljeća na cjelokupnom hrvatskom nacionalnom prostoru ostavilo trag stotina Vukovara, pa bi koncentracija nacionalne pozornosti na samo jednu točku pijeteta bila strateški pogubna i u konačnici bi vodila urušavanjem Hrvatske do nužnog gubitka Vukovara.

Iz tog razloga je nužno prestati nesvjesno uvažavati stanje katastrofalne neravnoteže u odnosima metastaziranog srpstva i nacionalne Hrvatske i pristajati na nagodbu – “bolje išta nego ništa”, a zapravo su strateško “ništa” svi prijedlozi o “spašavanju” Vukovara, koji ne polaze od nužnosti da se iz ustavno-političkog poretka isključi svaka primisao političkog srpstva, a država osposobi za njegovo potpuno uništenje.
To je jedino rješenje koje iskazuje istinsko poštovanje herojstvu i žrtvi Vukovara. To herojstvo i žrtva, kao uostalom i sama agresija, nisu bilo motivirani Vukovarom, nego Hrvatskom.

Izvor: Facebook/Marko Ljubić

Vukovar se ne može obraniti zakonima izuzeća ili proglašenjem posebnog pijeteta!

Jučer je, inače meni draga inicijativa…

Objavljuje Marko LjubićUtorak, 23. srpnja 2019.

Komentari

Komentari