Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

MARKO LJUBIĆ: Državni vrh je nedolaskom u Brezovicu priznao da je “Dan antifašističke borbe” obična izmišljotina

Mediji kao najvažniji detalj s obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici kod Siska, ističu činjenicu da nitko iz državnog vrha nije nazočio događaju. Pod tim “nitko” očito se podrazumijeva i ministar Bošnjaković, službeni izaslanik predsjednika Vlade. Je li Bošnjaković “nitko” ili nije, stvar je svačijeg dojma, no informacija da na centralnoj proslavi službenog državnog praznika nema predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade, itekako je bitna.

To jasno govori da je taj praznik izmišljen, nelegitiman, da nema sadržaj i uporište na kojemu se može razvijati nacionalna i društveno prihvatljiva simbolika te da je antifašizam kao paradigma suvremene Hrvatske zapravo obično duhovno i sve opasnije materijalno nasilje. Koliko god se najviši državni dužnosnici ne usude zbog nevjerojatno neproporcionalne supermacije “antifašista” u institucionalnom i vrijednosnom sustavu državnog poretka, politički se jasno odreći nasilne i isključive antifa paradigme, toliko je neprihvatljivo istodobno održavati tu antivrijednost kao državni praznik i izbjegavati ga obilježavati. Ili ukidaj ili slavi!

Kada i ako nešto ne valja, a veličanje antifašizma danas u Hrvatskoj ne valja, pogotovo i zbog toga što i u povijesnom smislu počiva na dokazanim izmišljotinama o nepostojećem partizanskom odredu, onda treba to pretvoriti u jasnu političku poruku pa u program, a zatim – isključiti iz službenog života nacije. Patetično je politički inzistirati na vrijednostima toga izmišljenog nečega, a kada ih treba službeno simbolički svjedočiti, izbjegavati to. Nedolazak državnog vrha znači da imamo državu s dubokim vrijednosnim rupetinama, da je Brezovica jedna od njih, pa bi nakon nedolaska slijedeći korak morala biti poruka – “Braćo i sestre partizani, polupartizani, neopartizani, neojugoslaveni, internacionalisti, prosrbi i neokomunjare – razlaz!. Vi niste država, možete jedino biti objekt interesa države koja drži do svog naroda”.

Tako se za početak krpaju rupetine u državnoj konstrukciji i prevenira nastanak novih.

Državni vrh je nedolaskom u Brezovicu priznao da je "Dan antifašističke borbe" obična izmišljotina

Mediji kao…

Objavljuje Marko LjubićSubota, 22. lipnja 2019.

Komentari

Komentari