Utorak, 4 kolovoza, 2020

Marija Pejčinović Burić: Nova šefica hrvatske diplomacije

Počašćena sam i trudit ću se opravdati ukazano povjerenje, komentira je kratko Marija Pejčinović Burić  nakon što je premijer Andrej Plenković potvrdio kako će upravo nju, dosadašnju državnu tajnicu u MVP-u, predložiti za novu ministricu.

U ovom je mandatu državne tajnice vodila projekt kandidature Hrvatske za preseljenje Europske agencije za lijekove iz Velike Britanije, ali i pripremala Hrvatsku za predstojeće predsjedanje Europskom unijom 2020.

Rođena je u Mostaru 1963., a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Collège d’Europe u Brugesu i u Varšavi na kojem je stekla titulu magistrice europskih znanosti, da bi nakon zaposlenja u Končaru i Plivi, ali i angažmanu u proeuropskim pokretima (bila je direktorica Europskog doma) 2000. došla u MVP i to – kako je sama rekla u intervjuu – na poziv ministra eurointegracija Ivana Jakovčića.
Ipak, sve do 2007. i ulaska u HDZ nije bila politički aktivna. Zanimljivo, njezin ulazak u HDZ koincidirao je s ulaskom još jedne sadašnje ministrice, Martine Dalić, u tu stranku.

Iz imovinske kartice se da iščitati kako joj suprug radi u tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine, kako imaju stan od 121 četvorna metra, zemljišta i oranicu, ali i kredit od 80 tisuća eura, pše večernji.

Nakon odlaska Kolinda Grabar Kitarović iz MVP-a, pojavile su se špekulacije kako će je naslijediti upravo Marija Pejčinović Burić, no to se nije dogodilo. Umjesto toga, izlazi na izbore na listi HDZ-a i do 2011. zastupnica je HDZ-a u Saboru. Nakon toga radi kao savjetnica za europske politike na projektima koje financira EU u Hrvatskoj, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, a 2013. srbijanski su mediji objavili kako će s Tamarom Obradović Mazal raditi na projektu Vladinog ureda za europske integracije koji financira EU, što nije potvrđeno.

Zanimljivo jest da kako je dva je puta trebala postati veleposlanicom: prvo imenovanje za veleposlanicu u Parizu stopirao je predsjednik Ivo Josipović, koji je odbio listu kandidata koje su predložio ministar Gordan Jandroković. Umjesto nje, tamo je naposljetku otišao Ivo Goldstein. Njezino imenovanje ministricom u Madridu dvije godine kasnije, govorilo se, zaustavio premijer Zoran Milanović.

Foto:FaH

Komentari

Komentari