Utorak, 1 prosinca, 2020

MARIĆ KREĆE U RAT S UTJERIVAČIMA DUGOVA U HRVATSKOJ: Dužnicima želi skinuti agencije s ‘grbače’

Država sada nudi smanjenje osnovice za otpisana potraživanja i to bez dokaza o pokušaju naplate i uz sve raspoložive mehanizme

Odluka Ministarstva financija jest jače poticanje banaka da građanima i tvrtkama opisuju nenaplative kredite umjesto da ih prodaju agencijama za naplatu duga. Kako piše Novi list, ako bi banke prihvatile ponuđenu pomoć, time mogu dužnicima s “grbače” skinuti agencije, koje su inače puno upornije od banaka kada je u pitanju utjerivanje duga.

U prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dobit stoji ta odluka i zato treba ugraditi mehanizme koji bi banke trebao potaknuti na otpisivanje dugova građanima i tvrtkama u sljedećem razdoblju. Za to bi im nudili smanjenje osnovice za naplatu poreza na dobit u punom iznosu otpisanih potraživanja. Ministarstvo je jučer na portalu eSavjetovanje objavilo prijedloge izmjena Zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Tako su otkrili novost o kojoj se prošlih tjedana nije govorilo kada su po srijedi izmjene poreznih pravila. Do sada su banke također imale mogućnost umanjiti poreznu osnovicu za plaćanje poreza na dohodak u visini otpisano nenaplativog kredita. No, prije toga su morale dokazati da su prethodno poduzeto sve kako bi banke taj kredit naplatile.

Poboljšanje položaja dužnika, građana i tvrtki

Država sada nudi smanjenje osnovice za otpisana potraživanja i to bez dokaza o pokušaju naplate i uz sve raspoložive mehanizme. U to ulazi i glavnica i kamata koje je banka prethodno tretirala kao nenaplative te je u skladu s HNB-ovim propisima za te kredite napravila i umanjenje vrijednosti rezervacija u svojoj bilanci.

Novi list piše da se takav otpis može napraviti za sve pravne i fizičke osobe nepovezane s bankom, no da otpis mora biti konačan. Što to znači? Banka se više ne smije pokušati naplatiti od dužnika. Ono što će banka biti dužna napraviti jest građanima i tvrtkama te njihovim jamcima dostaviti pisanu izjavu o prestanku njihove obveze u visini otpisa. Otpis se neće ni za dužnike tretirati kao primitak i zato na njega neće biti naplaćen porez.

U obrazloženju zakona Ministarstvo financija ne skriva motiv takvog postupka niti što time žele postići. Tako stoji da je “cilj ovog Prijedloga zakona je utjecati poreznim propisom na poboljšanje položaja dužnika, građana i poduzetnika, a što se postiže konačnim otpisom potraživanja, a ne prodajom kreditnog plasmana agencijama za otkup potraživanja”. U zakonskim prijedlozima još stoji da će “građani i poduzetnici dobiti indirektan poticaj od primjene predložene odredbe Zakona i zato će primjena odredbe imati pozitivne financijske i društvene posljedice”.

Ono što očekuju u Ministarstvu financija jest da će poreznom olakšicom destimulirati kreditne institucije u prodaji kreditnih plasmana agencijama za otkup potraživanja, dakle da će se što više dužnicima, građanima i poduzetnicima olakšati položaj. U konačnici, to bi trebalo ponovno potaknuti investicije poduzetnike kao i porast osobne potrošnje, piše Novi list.

Komentari

Komentari