Subota, 11 srpnja, 2020

MARCEL HOLJEVAC: Pobijedi li Milanović, za to neće biti kriv Škoro, nego samo i jedino HDZ

Ako nešto može natjerati Škorine birače iz prvog kruga da u drugom ipak izađu na izbore i zaokruže kandidatkinju HDZ-a – pretpostavljam da baš nema previše Škorinih koji će zaokružiti Milanovića – to nije ona sama, jer je ovoj kampanji djelovala blijedo i neuvjerljivo. Jer to nije ona Kolinda od prije pet godina. I, najvažnije, jer je svoju političku sudbinu odlučila vezati uz Plenkovića, nakon što je u dobroj mjeri i sama kumovala Karamarkovom padu s čela HDZ-a.

Još manje to može HDZ. U jednom trenutku Plenković je jasno dao do znanja da Kolinda Grabar-Kitarović, ako ga ne podrži i ako nastavi i dalje djelovati kao “predsjednica svih građana”, ne može računati na to da će je HDZ kandidirati za novi mandat. Ona je pogrešno procijenila da bi joj najveća opasnost dolazila od kakvog HDZ-ovog kandidata, i, još više pogrešno, da će joj HDZ više pomoći nego odmoći. Primjer Škore je pokazao da je neovisni kandidat desnice, neovisan od HDZ-a, zapravo jači od HDZ-ovog kandidata: I uz svu prednost praktički neograničenih financijskih sredstava za vođenje kampanje, logistiku, uhljebe čije sinekure i blagostanje ovise o partiji, te muljaže i podmetanja, neovisni Miroslav Škoro je završio prvi krug za dlaku iza Kolinde Grabar-Kitarović. Usuđujem se reći: Da je išla sama, bez HDZ-a, pa i protiv Plenkovića i HDZ-a, koga god da su oni kandidirali, prošla bi bolje.

Povratak otpisanih

To nije ni Brkić, kojeg su do jučer htjeli izbaciti iz stranke i namještali mu afere, a danas ga mole na koljenima da odradi po terenu i izvuče ljude na birališta, što samo pokazuje koliko su u HDZ-u očajni. Kako je krenulo s Brkićem, čudi da HDZ nije još zvao i Hasanbegovića da se vrati i pomogne u kampanji. Uostalom, i njega su iskoristili do maksimuma u prošloj kampanji, dobili na njega glasove naivaca, da bi ga kasnije izbacili jer je “ustaša i desničar” i zamijenili ga Ninom Obuljen, Milankom Opačić, Miloradom Pupovcem, Sauchom, Bandićem, Vrdoljakom, i ostalim toksičnim političkim otpadom koji čini trgovačku koaliciju i diže ručice za Plenkovića. A da ni ovaj put neće biti drukčije svjedoči to što je Plenković rekao da nema pojma da Julienne Bušić i neki takvi podržavaju Grabar-Kitarović. U nedjelju će uknjižiti glasove koje su im donijeli, u ponedjeljak će ih se odreći i pustiti Pupovca na njih, da ih stavlja na crne liste ustaša koje onda šalje po veleposlanstvima.

To nije čak ni Thompson, koji poziva da se da glas za Kolindu Grabar-Kitarović, kako bi se spriječio povratak SDP-ovog igrača na Pantovčak. A taj isti HDZ za kojeg sad daje glas mu je takoreći jučer panično čupao kablove kad je trebao pjevati na dočeku srebrnih Vatrenih! Plenković će to, ne treba sumnjati, ponoviti čim prođu izbori, ali će do izbora rado prihvatiti Thompsonovu podršku Kolindi. Nemaju oni obraza.

Ne. Onaj koji može motivirati Škorine birače da ipak zaokruže Kolindu Grabar-Kitarović je Zoran Milanović. On nije obična štetočina, kao ostali hrvatski političari. On je elementarna nepogoda. Čovjek zahvaljujući kome smo i bez snijega imali “bijeli Božić” neke vrste. Dobro, neki kažu da se ova kampanja svodi na sintagmu “alkoholom protiv droge”, za Kolindu su brojni promatrači smatrali da je bila pijana u nekim trenucima kampanje, za njega i dalje brojni misle da je bio našmrkan na prvom sučeljavanju – pokazivao je sve simptome, uključujući logoreju i agresiju. Nos je samo jedna stvar specifična za “kolumbijsku virozu”.

Šeks protiv udbaša 

I dok na srpsko-jugoslavenskoj strani hrvatskog političkog spektra komentatori poput Ante Tomića likuju, dotični u naslov stavlja kako je “naprosto milina gledati kako se autentični Hrvati mrze”, kao da mi ne uživamo gledati kako se dva oka u glavi kolju oko imovine SPC i kako pravi Srbi prijete odlaskom u Crnu Goru a stigli bi, kao i kad su krenuli na Kosovo, do prve trgovine “Nike” tenisica – dotle na hrvatskoj postoji dilema, što uraditi.

Jer, smiješno je kad jedan Šeks poziva Hrvate da glasaju za HDZ da ne dođu udbaši i komunjare na vlast. Dapače, tragikomično je. Imaju li oni ogledalo? I obraz, kad smo kod toga?

Dapače, ima li HDZ pravo tražiti ultimativno glasove Škorinih birača? Ne.

Ne zato jer su ih vrijeđali u kampanji, ne, pa to je normalno. Kampanja je kampanja. Ne čak toliko ni zato jer su neki kandidati čudesno skupili preko 10.000 potpisa a nisu dobili niti 4.000 glasova u prvom krugu, što upućuje da su potpisi stigli darovnim ugovorom iz HDZ-a, iako to baš nije jako normalno.

Nego zato jer je HDZ uništio i osramotio desnicu u Hrvata, korupcijom i besprizornošću. Jer optužuje za izdaju Škorine birače koji će poništiti listić, a optužuje i Škoru da je pozivom svojim biračima da glasaju po savjesti naštetio izgledima njihove kandidatkinje. Savjest i HDZ? Ma nemojte!!!

Ne, nije Škoro “izdao Hrvatsku” time što je birače pozvao da glasaju po savjesti, ni time što neće sam osobno glasati za HDZ – pa on je najavio pokretanje vlastite stranke, za to ima lijep kapital, glasati za neku drugu stranku bi bilo političko samoubojstvo u startu!

HDZ je izdao birače, ne oni njega

HDZ je taj koji je izdao svoje birače, nisu oni ti koji su izdali ni Hrvatsku ni HDZ. HDZ je taj koji je primio Milorada Pupovca u svoja njedra a sad traži glasove na desnici! Jer će doći Jugoslaveni na vlast! Četništvom protiv jugoslavenstva? Ma hajde! Pa neka sad HDZ lijepo traži glasove od “svojih”, od onih koji ga drže na vlasti, od HNS-a, od Bandića, od Pupovca i njegovih Srba! Licemjerno je tražiti glasove od desnice a držati se na vlasti glasovima Srba i HNS-a, Sauche i Opačićke!

Oni optužuju Škorine birače da su lažni desničari, skriveni agenti Zorana Milanovića, a oni su dakle pravi desničari – u koaliciji s Miloradom Pupovcem.

To ne znači da je nelegitimno glasati za Kolindu Grabar Kitarović. Nije ni to izdaja nacionalnih interesa, i kako je Škoro rekao, svatko ima svoju savjest. Milanović je sitni balkanski žmukler koji želi dokazati da je veliki Europejac! Hvali se da spada uz skandinavske premijere i Merkel, a onda priznaje da je, onako balkanski, toj Merkel obećao svašta a ispunio ništa!

Milanović misli da ne biti primitivni Balkanac znači brijati na urbano, lijevo, progresivno, voljeti Srbe i homoseksualce, prezirati Mađare i Poljake, diviti se Skandinavcima.

Ne.

Ne biti primitivni Balkanac znači imati dobar kućni (KuK) odgoj, ne upadati sugovroniku u riječ, ne biti “stoka nevaspitana” (srbizam je ovdje namjeran), poštivati sugovornika, ne ponašati se arogantno i bahato, poštivati žene.

Naravno da biračima Miroslava Škore ne odgovara nikakav Zoran Milanović kao predsjednik države, niti u tragovima. Čak ni pod pretpostavkom da bi to moglo dovesti do pada Plenkovića s čela HDZ-a zbog izgubljenih izbora. HDZ je marginalan, to će se uskoro riješavati na parlamentarnim izborima, inaćenje u korist Milanovića sigurno neće biti lijepo dočekano.

No jasno je i kako su Škorini birači opravdano razočarani krajnje agresivnom i promašenom kampanjom koju su vodili HDZ-ovci protiv Škore.

Što je HDZ uradio?

Ako HDZ želi Škorine glasove, osnovno pitanje na koje trebaju odgovoriti je “što nudite za uzvrat? Mislite li mijenjati svoje politike zbog kojih vaši bivši birači nisu glasali za vas, ili kanite i dalje voditi politiku kakvu bi i SDP vodio da je na vlasti? Ili vam je jedini argument da su oni koji ne glasaju za vas izdajice jer će na Pantovčak doći čovjek koji nas je uspio zadržati u recesiji pune tri godine nakon što je cijela EU iz nje izašla i pokopati državu malo brže i uz kraću agoniju nego što vi to radite?”

HDZ to nije uradio. Pa iako Kolinda nije isto što i HDZ, to se reflektira na njene izglede.

Ovo što HDZ radi – pokušava glasove Škorinih birača dobiti ucjenama i pritiscima, okrivljavanjem istih da će oni biti krivi ako njihova kandidatkinja ne prođe – je politički diletantizam, njima je bitno samo da imaju koga drugog okriviti za svoje neuspjehe i promašaje. Oni od Škorinih birača očekuju da unatoč njihovoj izdaji nacionalnih interesa svejedno glasaju za njih, da ne dođu još gori, a da pritom nisu uopće spremni mijenjati se. Većina Škorinih birača će upravo to i uraditi, jer nitko normalan ne želi “normalnog” na Pantovčaku, obzirom da je očito da nije Bog zna koliko normalan. Ali račun će doći na naplatu najkasnije na parlamentarnim izborima.

Komentari

Komentari