Srijeda, 30 rujna, 2020

MARCEL HOLJEVAC: Braniteljske mirovine bi ukidali oni s povlaštenim saborskim mirovinama

S portala Dnevno djelimično prenosimo tjedni “Pregled hrvatske političke gluposti” Marcela Holjevca:

MUDRI MIRANDO Braniteljima ništa, a izgrednicima sućut

Renato Petek i Mirando Mrsić zalažu se za ukidanje svih braniteljskih mirovina. Humanisti, nadasve! Sad više ni ne govore o “lažnim braniteljima”, iako je oduvijek razumnim ljudima bilo jasno da njima smetaju oni pravi, ne lažni. Uostalom, ima li većeg “lažnjaka” od SDP-ova bivšeg ministra branitelja Freda Matića kojemu je, kad je imenovan za ministra, nestala i invalidnost, i PTSP, i trajna nesposobnost za rad, a da nitko u medijima nije čak ni postavio pitanje tko mu je uopće dao invalidnost? I bi li netko za to trebao odgovarati – liječnik, Fred, i tako dalje? Da ne govorimo o shemi “vratit ću invalidnost jer mi nije ništa, ali ne i stan od sto kvadrata koji sam dobio na tu lažnu invalidnost”.

Naravno, nisu spomenuli ukidanje saborskih mirovina jer, eto, to su njihove mirovine! Zašto bi netko tko je ostao bez ruke, noge, i mentalnog zdravlja na bojištu imao mirovinu? Teraj sve to u ubožnicu! Pa ne mogu se njihove zasluge za Hrvatsku uspoređivati s onima vrlih političara, ipak su oni žuljali guzicu u saborskim klupama i na stolicama restorana krkajući janjetinu dok su drugi ratovali.

Nema više smisla ni govoriti da zemlja koja ima političare koji se tako odnose prema onima koji su najzaslužniji što ona uopće postoji nema neku budućnost. Ako se pitate zašto smo nekad bili druga po razvijenosti postkomunistička zemlja, a danas smo druga odozdo, iza Bugarske, kad se gleda EU, to je zbog onih koji je nikad nisu ni željeli ni stvarali, ali su se njome itekako okoristili.

A kad smo kod Mrsića, valja spomenuti da se jedan kandidat s liste njegove marginalne “Demokratske stranke” napio i napravio cirkus u svom stanu u Sopotu, prijeteći nožem policajcima, na što je stranka reagirala priopćenjem kako im je “iznimno žao kolege Devčića kojem je očito stres uzrokovan koronom, potresom i izborima uzeo danak”.

“Pružit ćemo maksimalnu podršku njemu i njegovoj obitelji jer je zdravlje, a posebno mentalno, temelj kvalitete čovjekova života”, poručio je u nedjelju predsjednik Demokrata Mirando Mrsić. Druga spasiti, pojavu osuditi. Što s onima koji su zdravlje izgubili na bojištu? Ništa, na cestu.

Novak Đoković protiv Andreja Plenkovića – gem, set i meč

Kad je nedavno odlučio raspisati izbore, Plenković je bio više nego uvjeren da je to pravo vrijeme za to. Sve je izgledalo idilično: odlični rezultati Hrvatske u borbi protiv koronavirusa, kaotična oporba, popularni ministri poput Beroša koji je zamijenio nespretnog Kujundžića, njegova visoka popularnost. Čak ni korupcijske afere nisu djelovale tako strašno, Plenković je, uostalom, računao da ih može okrenuti u svoju korist i predstaviti se kao borac protiv korupcije u HDZ-u i državi.

A onda je sve odjednom krenulo po zlu. Korona se vratila na velika vrata, tridesetak zaraženih u jednome danu nakon tjedna bez zaraženih! Beroševa se popularnost u međuvremenu istopila kao da je nikad nije ni bilo, a stručnost HDZ-a u upravljanju krizom na koju se Plenković pozivao nakon turnira u Zadru djeluje kao loš vic. Njegova osobna popularnost se negdje istopila, u svim anketama vodi SDP-ova koalicija.

A onda je Plenković odlučio pokopati se do kraja, pa kad je isplivala fotografija na kojoj se rukuje s Đokovićem, odlučio je, politički posve nepismeno i bahato, poručiti narodu da samoizolacija za njega ne važi. Jer, kako je njegov stranački kolega iz Stožera lijepo obrazložio, to nije bliski kontakt. Ono, bili su samo tri minute zajedno. Jasno da se oni koji su platili globetinu od 8000 kuna zbog kršenja samoizolacije jer su bili u dodiru sa zaraženima osjećaju kao idioti. I oni koje su do jučer nazivali bioteroristima. Samo što nije rekao da to nije bila njegova ruka na Đokoviću, nego Škorina. Ono, vjerujete li meni, koji kažem da nisam bio u bliskom dodiru s Đokovićem, ili fotografiji? Vjerodostojno!

Najgore od svega je što je Stožer dao neko nemušto objašnjenje o tome što se smatra bliskim kontaktom, koje je posve suprotno onom što piše na njihovim stranicama. Citiram upute HZJZ-a: “Bliski kontakt se definira kao: udaljenost od 2 m od oboljele osobe ili boravak u istom zatvorenom prostoru s oboljelim od COVID-19, ali dulje vrijeme, u trajanju dulje od 15 minuta (…) ili direktni kontakt s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (npr. oboljeli je kašljao na nas, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi tjelesni kontakt s oboljelim, a bez korištenja osobne zaštitne opreme)”, piše na stranicama HZJZ-a.

Ironija je i u tome što Plenković dodirne Đokovića pa ne mora u samoizolaciju. Fotograf HTS-a koji ih je snimio kako se dodiruju – mora! Što dolikuje Bogu, ne dolikuje volu, rekli bi stari Grci.

Plenkovićeva taktika optuživanja oporbe da želi “izbjeći sučeljavanje s njim”, odnosno da ga žele eliminirati iz predizbornih aktivnosti, neovisno o tome što je to u osnovi točno, glupa je i promašena. Da je otišao u samoizolaciju i javljao se odande preko Twittera ili drugih društvenih mreža, izazvao bi simpatije i popularnost bi mu porasla. Ovako, ispao je bahati političar za kojeg ne vrijede pravila koja vrijede za obične smrtnike. Jer njih valjda od zaraze štiti saborski imunitet pa im onaj obični ne treba. Da se razumijemo, virus na njega neće jer se prenosi samo s čovjeka na čovjeka, a on je političar, ali svejedno bi trebao, čisto da se predstavi kao odgovorna osoba, otići u karantenu, a ne šetati po izbornim skupovima. Takvo ponašanje birači obično kažnjavaju.

SENILNI BOŽINOVIĆ Fotografije rukovanja mu osvježile pamćenje

Nešto slično je izveo i Božinović. Kleo se majkom da se nije ni s kim rukovao, a kad su se, opet, pojavile fotografije s HDZ-ova skupa u Sisku gdje se rukuje s ljudima, rekao je da je zaboravio što je radio par dana prije nego što je dao tu izjavu. Takva senilnost ga baš ne kvalificira za ministra, iako oni često jesu poput majke gospođe Edith iz “Alo, alo”, koja ništa ne čuje i ne vidi i ničeg se ne sjeća, osim kad joj to odgovara, onda sasvim dobro i vidi i čuje i pamti.

Sad svi traže odgovornost Đokovića – na međunarodnoj razini. Svi su zgroženi time što je Teniski savez organizirao turnir na koji je svatko mogao ući, na kojem nije bilo dezinficijensa i na koji su tenisači iz Srbije dolazili bez ikakvih kontrola.

Novak Đoković snosi dio odgovornosti, no najveća je na Nacionalnom stožeru na čelu s Davorom Božinovićem. Posebice na Viliju Berošu i Krunoslavu Capaku zvanom “Vidoviti Capo”, koji nisu predložili ni poduzeli nikakve posebne mjere za taj turnir. Time je Stožer bacio u vodu sve što je sve ove mjesece dobro radio. A zašto? Za šaku glasova u IX. izbornoj jedinici? Nevjerojatan i teško objašnjiv neoprez. Što je najgore, taj je incident s koronom na teniskom turniru snažno odjeknuo u svijetu i svakako će imati nemjerljiv utjecaj na sezonu!

Jasno je zašto će HDZ vjerojatno izgubiti izbore, iako nipošto nije jasno zašto će ih očito posve nekompetentni SDP dobiti. Ključ budućeg vjerojatnog poraza je otvaranje granica prema državama prema kojima su trebale ostati zatvorene – prije svega Srbiji i BiH, odakle nam je stigao novi val zaraze, i naravno turnir u Zadru. Kad je za spomenuti turnir rekao, “odjek ovog događaja bit će velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”, Plenković nije imao pojma koliko je u pravu. Taman kad smo se počeli predstavljati kao manje-više “korona free” destinacija, u svjetske medije odlazi vijest o masovnoj zarazi u Zadru, praćena masovnim otkazivanjem rezervacija. Bravo.

Parlament Srbije bez Šešelja i hrvatska

Hrvatska sad i službeno graniči s praktički jednopartijskom državom. Procesi u susjedstvu nisu nešto što se nas ne tiče, pogotovo kad se radi o Srbiji koja nikad nije odustala od ideje da bude gospodar tzv. ovih prostora, nikad se nije odrekla želje za dominacijom prostorom cijele bivše SFRJ, a politička atmosfera je ondje kudikamo toksičnija nego u Hrvatskoj. Zato tzv. jugonostalgija u Hrvatskoj nije nipošto bezazlena stvar, nije nešto što bi trebalo ignorirati i na to gledati benevolentno, “toleranciji” tu nema nekog mjesta – tu se radi o realnoj politici, geopolitici.

Hrvati su ostali bez svojih predstavnika u parlamentu, i tu je slaba utjeha što u novom sazivu parlamenta Srbije neće biti ratnog zločinca Vojislava Šešelja ni Dragana Vasiljkovića, koji nekim čudom nije uspio skupiti potpise. Prema Srbiji se treba postaviti kao prema onom što ona zapavo i jest – neprijateljski nastrojenoj zemlji koja nije pokrenula novi rat protiv Hrvatske jednostavno zato što to nije u stanju, zbog međunarodnih okolnosti i vlastite vojne slabosti, a ne zato što ne bi da može.

Ali još važnije od toga je smjestiti na svoje mjesto sve one hrvatske dušobrižnike koji nam već desetljećima sole pamet o demokraciji i ljudskim pravima iz Srbije, u kojoj žive i rade, a petljaju se u hrvatsku politiku.

Prvo, zato što ondje demokracije i ljudskih prava baš i nema pa razne Veljače i slične treba uputiti da prvo počiste kod sebe doma.

A drugo, svi su oni jako zabrinuti time što u Hrvatskoj pravo glasa, kao i u svakoj demokratskoj državi, imaju svi hrvatski državljani, uključujući i one koji žive u BiH. Pravo glasa dijaspori im je trn u oku, po njima oni koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj ne bi trebali u njoj ni glasati – iako ne postoji država na svijetu koja bi plaćanjem poreza uvjetovala pravo glasa vlastitim državljanima. Istovremeno, oni si daju pravo biti “opinion makeri” u Hrvatskoj, s nemjerljivo većim utjecajem na političke procese preko svojih javnih pojavljivanja, kolumni, nastupa na TV-u i u medijima od neke bakice iz Mostara koja ima dvojno državljanstvo. Bilo bi vrijeme da ih zamolimo da se drže onog što sami propovijedaju i da se počnu baviti demokracijom u onom što je de facto njihova zemlja u kojoj žive i koja im je na srcu, da se umjesto “povampirenim ustaštvom u Hrvatskoj” počnu baviti rehabilitacijom Draže i takvim stvarima. I da im generalno poručimo da, ako se baš misle baviti kreiranjem političke misli u Hrvatskoj, to rade iz Zagreba ili Splita, Osijeka, Rijeke, ne iz Beograda. Jer malo je nakaradno kad netko iz Vučićeve države soli nekom drugom pamet o demokraciji.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na portalu Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OD SUTRA NOVE MJERE ZA BOLNICE; Vili Beroš komentirao porast novozaraženih: ‘Osobno me najviše zabrinjava jedan podatak…’
>>> Loše vijesti: Stiže nenadani udar na džepove, izbit će vam preko 700 kn…
>>> (VIDEO) Prodavačica koja je HDZ-ovcima pokazala srednji prst ima poruku za Škoru
>>> HDZ-OVCI OGORČENI ZBOG KOLINDE: Šokirali smo se! Je li svjesna što čini?
Komentari

Komentari