Foto: Fah, Sisačka biskupija

Makedonija u šoku: Sin uglednog kardiokirurga u Njemačkoj postao islamist, optužen za teroristički napad

Podijeli
Makedonska javnost u subotu je ostala šokirana nakon što su njemački mediji objavili kako je Filen Mitrev, sin Žana Mitreva, jednog od najuglednijih kardiokirurga u Makedoniji i regiji, u Njemačkoj optužen za pripremu terorističkog napada

Frankfurter Rundschau je prošlog tjedna objavio izvještaj sa suđenja na kojemu su tri osobe – Mitrev i još dva turska državljana – optužena za pripremu terorističkog napada u okolici Frankfurta, koji je, srećom, spriječen. U izvještaju se Mitrev opisuje kao sin vlasnika ugledne privatne klinike koji je prije nekoliko godina ušao u njemački pravosudni sustav nakon što je uhićen zbog iznuđivanja novca i fizičkog napada, prenosi tportal

Danas 25-godišnji Mitrev je na životnu stranputicu skrenuo nakon što mu je otac godinama plaćao školovanje te davao džeparac od 1000 eura mjesečno, rečeno je na suđenju. Na suđenju je priznao i da je bio ovisan o drogama, te da se bavio krađom manjih iznosa novca. Zbog svega toga osuđen je na kaznu od dvije i pol godine zatvora, a u zatvoru su ga, prema navodima iz teksta, radikalizirali pripadnici terorističke organizacije ISIL koji su ga natjerali da prijeđe na islam i uključi se u terorističke aktivnosti. ‘Htio sam roditeljima pokazati da sam mogu pronaći svoj put, i da je taj put dobar’, pred sudom je rekao Mitrev.

Suđenju je nazočila i njegova majka, inače Njemica i po zanimanju medicinska sestra. Otac optuženog, spomenuti kardiokirurg Žan Mitrev, prvo je za makedonske medije izjavio da ‘to nije njegov sin’ no u subotu poslijepodne ipak je potvrdio da je u pitanju njegov sin koji je izabrao pogrešni put, zbog čega treba snositi odgovornost.

Izvor: Društvene mreže

‘Dok je bio maloljetan, pokušao sam mu pomoći koliko sam to mogao s udaljenosti od 2000 kilometara. No, krenuo je pogrešnim putem i prije šest godina prekinuli smo kontakt. On sada ima 25 godina i ako je prekršio zakon, snosit će odgovornost. Žao mi je što je mlad čovjek kojemu je sve pruženo odabrao najstrašniji i najbesmisleniji put u životu’, rekao je Mitrev za televiziju Sitel.

Mitrev je, inače, najpoznatiji kardiokirurg u Makedoniji i vrlo cijenjen u regiji, koji je kardiokirurgiju specijalizirao na zagrebačkom Rebru, a magistrirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Između ostalog, početkom ove godine izveo je prvu transplantaciju srca u povijesti Sjeverne Makedonije, a pacijenti njegove klinike na zahvate dolaze iz svih zemalja regije.

Frankfurter Rundschau u tekstu zaključuje da je ova priča dokaz kako žrtve radikalnih terorističkih skupina ne moraju dolaziti iz siromašnih i disfunkcionalnih obitelji.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MAMIĆ: ‘Vučić me zvao u Zvezdu, uvijek pita kako sam…’
>>> Velika novost u popisu stanovništva 2021.
>>> OPA, STOŽER POČEO SPOMINJATI MISE: Donio nove mjere za, u jednoj se izričito spominje misa, evo što sve treba znati
>>> Nevin bio u zatvoru 14 godina: Kada je izašao na slobodu, osvetio se na nevjerojatan način!
Komentari

Najnovije