Utorak, 22 rujna, 2020

Majka ovisnica o heroinu koja je Filipa poticala na krađe iz crkvi ga je na suđenju u ožujku nazvala “psihopatom”

U kakvom paklu od obitelji je odrastao Filip Zavadlav, koji je u ponedjeljak smaknuo trojicu splitskih kamatara i dilera, govori i iskaz koji je u ožujku prošle godine na splitskom Županijskom sudu dala Filipova majka Etel u postupku koji se vodi protiv njezina drugog sina (22), Filipova brata, a kojega je prijavila za prijetnje smrću.

To je, podsjetimo, isti onaj brat koji je s Filipom, tada 13-godišnjakom, pred 12 godina došao u policiju tražeći zaštitu od majke ovisnice koja ih je pretukla, nakon čega je osuđena na 40 dana zatvora, no djeca joj nikad nisu oduzeta.

 

U tom postupku protiv mladića bio mu je određen istražni zatvor u kojem je bio tri mjeseca, od 17. ožujka do 17. lipnja 2019. godine. U travnju prošle godine je Općinsko državno odvjetništvo Split podiglo optužnicu u kojoj ga terete da je 15. ožujka u stanu uzeo majčina psa i htio ga izvesti u šetnju, a kad mu je ona rekla da ostavi psa, kazao joj je da će je zaklati na spavanju.

Zbog toga ga je prijavila, no suđenje je odgađano nekoliko puta jer se ni za njega kao okrivljenog, ni za majku kao oštećenu nije mogao realizirati dovedbeni nalog budući da se nisu pojavljivali na sudu. Mladić se trenutno, po neslužbenim informacijama, nalazi na odvikavanju u Crnoj Gori.

U svojem tadašnjem svjedočenju Etel je objašnjavala obiteljsku situaciju, kazavši da se dva puta udavala i da ima ukupno petero djece iz ta dva braka. Prema neslužbenim informacijama, jednu kćer je dala na posvajanje odmah po rođenju, a obitelj napustila i ostavila dječake s ocem. Spomenula je i Filipa.

– Imam i Filipa, starog 24 godine, koji ne živi s nama, unajmio je stan negdje u Spinutu, ali ne znam gdje. S njim gotovo da nemam kontakta jer je, nažalost, i on psihopat – kazala je tada majka Etel o svojem sinu koji je prije nekoliko dana ubio troje ljudi.

Tada nije precizirala zbog čega tako misli o tom svojem sinu.

Podsjetimo, ona je Filipa poticala na krađe iz crkvi zbog svoje ovisnosti. Filip je s majkom polovicom ožujka 2014. godine u noćnim satima provalio u Kršćansku proročansku crkvu “Maranatha” u Paraćevoj ulici. Nakon što je metalnom polugom razbio staklo, ušli su unutra i uzeli 1.100 kuna, dvije digitalne kamere i diktafon. Par dana kasnije su preko noći došli do Evanđeoske Pentekostne crkve “Radosna vijest” u Ulici kneza Mislava. Dok je majka čuvala stražu, Filip je bušilicom pokušao otvoriti vrata crkve, ali ih je čula domarka crkve te su pobjegli i ništa nisu odnijeli. U svojim obranama tijekom suđenja i majka i sin su sve priznali.

– Ovisnica sam o drogi od 1983. godine, ali sam prvo uzimala marihuanu te tek zadnje tri godine heroin – izjavila je tada Etel.

Filip je tada na sudu opisao svoju obiteljsku situaciju.

– Tada sam još bio učenik i to vrlo dobar. Majka mi je takva, kakva je, otac nezaposlen, oba brata su mi bila učenici. Jedan je živio s nama, a drugi u domu. Situacija nam je bila teška i bilo je troškova koje sam morao podmiriti. Nikada nisam uzimao opijate – izjavio je.

Opisujući pak na ovom suđenju svoj odnos s danas 22-godišnjim sinom – Filipovim mlađim bratom – kojeg je prijavila za prijetnju, kazala je da je sve bilo idilično dok prije godinu i nešto dana nije u “njegov život došla ta strašna i grozna droga od koje je jednostavno poludio”.

– Ja sam ga obožavala i on je volio mene i tako je bilo sve do 2017. godine, odnosno dok se nije počeo drogirati. U ljeto je bio na nekom festivalu, tamo je počeo konzumirati drogu, i kad se vratio, počele su katastrofe, vratio se kao druga osoba i završio je u bolnici. Kad je izišao, nije želio nastaviti liječenje ni u ambulanti ni u komuni, iako je stalno obećavao da će to napraviti – kazala je Etel.

Mladić je bio i jedan od maloljetnika iz domova koje je u bandu organizirao 34-godišnji Kaštelanin, a koji su konzumirali drogu i krali. Majka je posvjedočila kako mu nije htjela dati psa jer bi ga on, kad bi ga izveo van, jednostavno zavezao negdje i ostavio.

– Nikad ranije nije bio prema meni fizički nasilan niti mi je prijetio. Ovo sam prijavila jer mi nije svejedno, njegovo se stanje stalno mijenja i nije nemoguće da bi te prijetnje mogao i realizirati. On živi u svijetu u kojem je klanje ljudi postalo normalno. Pokojnog su Gorana Vidića (18-godišnjak koji je ubijen na splitskoj Zapadnoj obali u studenom 2016. godine, a zbog čega je 20-godišnji Karlo Gustav Krivec pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora – nap. a.) zaklali, a on je bio njegov prijatelj. Bio je i u društvu obitelji Vrkić, a u toj je obitelji brat brata zaklao (Drago Vrkić osuđen je pravomoćno na šest godina zatvora za ubojstvo brata Borisa u lipnju 2015. godine u splitskoj Radunici – nap. a.). Zato govorim da je to u njihovom svijetu normalno i normalno je da sam se prepala, ali više za njegov život nego za svoj, jer on se ponaša tako da provocira ljude. Može se dogoditi da uđe u situaciju u kojoj će netko njega ubiti – govorila je majka Etel prošle godine pred sucem.

Izrazila je i zadovoljstvo time što joj je sin u istražnom zatvoru.

– Mora tamo ostati jer njemu se mora pomoći da se liječi. Moj stariji sin (onaj zbog kojeg je, po priči s ulice, Filip i krenuo u pokolj – nap. a.) također je evidentirani narkoman. Predlažem da se njega prisili na liječenje jer bilo koja kazna bez liječenja neće ostvariti svrhu – kazala je na sudu majka trojice braće Zavadlav.

 

Komentari

Komentari