Srijeda, 12 kolovoza, 2020

Mađarski BDP porastao 5,2 posto – najviše u Europi

Njemačko je gospodarstvo u prvom kvartalu poraslo za 0,4, a talijansko za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, tako da je početak 2019. donio poboljšanja kod oba velika hrvatska vanjsko-trgovinska partnera. Italija se nakon dva kvartala pada izvukla iz recesije, a Njemačka vratila umjerenim stopama rasta poslije stagnacije i minusa zbog problema tamošnje automobilske industrije, javlja Večernji list.

Eurostat navodi da je eurozona u prvom kvartalu rasla 0,4 posto a cijela EU 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Podaci za Hrvatsku još nisu objavljeni, ali Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da su također bolji nego što su bili u posljednjem kvartalu 2018 godine. Ekonomski institut procjenjuje da smo imali 0,9 posto rasta prema prethodnom kvartalu, uz 2,6 posto rasta na godišnjoj razini.

“Naši ekonomski pokazatelji pokazuju robusan rast od početka godine i sve za sad dosta dobro izgleda.” komentirala je za Večernji list Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta čiji je indeks za siječanj i veljaču bio natprosječno visok, a ožujak je donio usporavanje u odnosu na prva dva mjeseca, ali samo zbog toga što je godinu ranije Uskrs bio krajem ožujka.

Hrvatsku ekonomiju u prvom dijelu godine većim dijelom gurala je osobna potrošnja.Njemački zavod za statistiku ističe da su privatna potrošnja i uspješna građevinska industrija bili glavne lokomotive rasta i u Njemačkoj. Kako je njemačka industrija i u prvom kvartalu zadržala slabije rezultate, analitičari i dalje s oprezom gledaju u nastavak godine, pogotovo što su propali pregovori Kine i Amerike pa su i prošli tjedan obje zemlje povećale broj proizvoda koje su visoko carinjene. SAD prijete carinama i na europske automobile.

Španjolska drži tempo s kvartalnom stopom rasta od 0,7 i međugodišnjih 2,4 posto dok Francuska bilježi 0,3 posto rasta prema zadnjem kvartalu, a 1,1 na godišnjoj razini. Kad je riječ o tranzicijskim ekonomijama ove godine je odskočila Mađarska s 1,5 posto kvartalnog i čak 5,2 posto međugodišnjeg rasta te Rumunjska gdje je rast visokih 5,1% i Poljska (4,6%). Slovačka bilježi međugodišnju stopu rasta od 3,8, a Češka 2,5.

Komentari

Komentari