Srijeda, 26 veljače, 2020

Mađarska najavila istragu cenzure na društvenim mrežama

Mađarska ministrica pravosuđa, Judit Varga, je izjavila kako će započeti istragu cenzure političkog mišljenja na društvenim mrežama u Mađarskoj i ostatku EU, objavljuje breitbart.

Ministrica je tijekom prošlog vikenda izjavila na svojem Facebook profilu, kako će oformiti odjel u sklopu ministarstva pravosuđa koji će se baviti istraživanjem mogućnosti implementacije zakonodavnog sustava koji bi trebao osigurati transparentnost na društvenim mrežama za Mađarsku i ostatak EU. Od društvenih mreža se očekuje da ne sabotiraju društvene procese i izbore cenzuriranjem komentara iz vlastite ideološke perspektive, ako se to prije i radilo ubuduće se očekuje poštivanje navedene regulacije i poštivanje pravila demokracije.

Prije samo mjesec dana vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je krenula upravo suprotnim putem od ovog, zahtijevajući od društvenih mreža i drugih online aktera da što više cenzuriraju „govor mržnje“ u Francuskoj, te su u srpnju čak uvedene i zakonske mjere za društvene mreže koje neće uklanjati „govor mržnje“. Europska unija je također pokušala inicirati cenzuru „govora mržnje“ na društvenim mrežama promoviranjem zakona sličnog onome koji je uveden u Francuskoj. Njemačka kancelarka Angela Merkel je također od društvenih mreža zatražila uklanjanje „govora mržnje“ i objavila kazne do 50 milijuna eura za tvrtke koje krše ovo pravilo.

Cenzura na društvenim mrežama je velik problem u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je predsjednik Donald Trump aktivirao nekolicinu agencija za regulaciju cenzure na internetu.

Hrvatska se također imala priliku susresti s problemima cenzure na društvenim mrežama. Kako piše direktno.hr Prije dvije godine kad je hrvatski general Slobodan Praljak tijekom sudskog postupka ispio otrov mnogi komentari na društvenoj mreži Facebook koji su iz neutralne ili objektivne pozicije kritički pokušavali sagledati situaciju koju su prenosili su bivali cenzurirani. S druge stranke izneseni su pak pojedini zločinci poput Mao Zedonga ili Staljina koji nesmetano mogu imati stranice podrške na Facebooku bez cenzure zbog „govora mržnje“. Što ukazuje na nedostatak vrijednosne neutralnosti kod jedne od najkorištenijih društvenih mreža.

Autor: Petar Š. / Priznajem.hr

Komentari

Komentari