Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Macron: Francuska jača domaću proizvodnju maski i respiratora

Francuska će ubrzati proizvodnju maski i respiratora kako bi odgovorila na hitne potrebe zdravstvenog sustava tijekom epidemije koronavirusa, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron

Macron je objavio kako je potražnja za maskama narasla s četiri na 40 milijuna tjedno, a da je državna zaliha od 140 milijuna maski nedovoljna.

„Ranije smo vjerovali da ćemo moći brzo i u velikom broju uvoziti maske iz drugih dijelova svijeta i zato nismo trebali skladištiti milijarde i milijarde maski“, kazao je francuski čelnik tijekom posjete tvornici za maske Kolmi-Hopen, u blizini grada Angersa na zapadu države.

Dodao je kako se svijet promijenio, da na svjetskim tržištima postoji napetost bez presedana te da Francuska mora jačati domaću proizvodnju kako bi postala samodostatna.

Francuska je naručila više od milijardu maski iz Kine, a prve narudžbe već stižu, rekao je Macron.

Naglasio je da će četiri francuske tvornice maski pojačati svoju proizvodnju s pretkriznih 3,3 milijuna na 10 milijuna tjedno do kraja travnja.

U igru ulaze i nove tvrtke poput proizvođača autodijelova Faurecije, tvornice guma Michelina i supermarketa Intermarche, čime će tjedna proizvodnja narasti na 15 milijuna tjedno.

Macron tvrdi kako će za tri do četiri tjedna Francuska proizvoditi milijun maski dnevno, a naglasio je i kako će konzorcij predvođen proizvođačem respiratora Air Liquide proizvesti 10 tisuća respiratora do sredine svibnja.

U idućih osam dana dostavit će se 250 respiratora za jedinice intenzivne njege, a Francuska je pojačala i proizvodnju gela za d

Komentari

Komentari