Utorak, 2 lipnja, 2020

LOVREĆANI mole za HDZ-ovku Anitu na misi, ‘Skupit ćemo joj pare da otplati stan! Ona je naša humanitarka’

Petar Petričević, mladić koji još ne zna je li načelnik Lovreća ili nije, dočekao je novinare zbunjeniji od njih, piše Slobodna Dalmacija.

On je i utorak ujutro, kao i svakog radnog dana od svibnja 2019. godine, od kada obavlja posao “suradnik na projektu”, bio na radnom mjestu u Zadvarju, u uredu Lokalne akcijske grupe, odnosno LAG-a Adrion, gdje smo ga potražili, ali ne zbog projekata već zbog toga što je on novi načelnik Općine Lovreć.

Barem tako stoji u službenom dopisu koje je Ministarstvo uprave poslalo u ponedjeljak (10. veljače) popodne na e-mail adresu općinskog središta u zapadnom dijelu Imotske krajine. Navodi se da od 7. veljače automatizmom prestaje funkcija dosadašnje načelnice Anite Nosić (30), zbog promjene prebivališta: ona se tijekom mandata odjavila iz Lovreća i prijavila u Zagrebu kako bi dobila subvencionirani kredit za stan, uz mjesečnu potporu APN-a u iznosu od 1768 kuna tijekom četiri godine.

Dopis iz Ministarstva kaže i da njezino mjesto automatizmom preuzima njezin zamjenik Petar Petričević, magistar ekonomije, također član HDZ-a, koji je 2017. izabran i za predsjednika Mladeži HDZ-a u Lovreću. On je, zajedno s Nosićkom, u svibnju 2017. dobio povjerenje mještana, postao zamjenik načelnice te volonterski obavljao funkciju, dok zadnju godinu dana dohodak ostvaruje u LAG-u u Zadvarju.

Petričević: ‘Ne znam što reći’

Sada je bačen u političku arenu, u kojoj se očito baš i ne snalazi.

– Shvatite me, ne mogu ništa komentirati, ni jesam li načelnik ili nisam. Ništa službeno još nemam, nitko me nije kontaktirao i stvarno ne znam što vam reći. Radim na projektu, molim vas, razumite me – ljubazno nas je za razgovor, komentar i fotografiranje odbio Petričević, mladi zamjenik, ili načelnik Lovreća, očito još nitko precizno ne zna!

Našao se mladić u nebranom grožđu, pa već sada svi propitkuju gdje on živi, gdje je prijavljen?

– I sinoć vam je momak bio doma, ovde u Lovreću, tu je s ocem. Iako ima stan u Splitu, ovde živi – barem su nam Petričevićevo prebivalište potvrdili Lovrećani, gdje smo otišli pronaći načelnicu koja još nije službeno razriješena, kao što službeno nije imenovan ni Petričević.

Svakako, Lovrećani poštuju svoju mladu načelnicu i spremni su, ako treba, skupiti novac da otkupi stan, pisati peticije za njezin povratak na mjesto načelnice, a mi smo susreli tri mještanke koje su išle na misu i pomoliti se za Anitu:

– Ona vam je naša humanitarka, pomaže svima i hvala joj na procvatu Lovreća. Vidite školu, dvoranu, groblje je uredila, ceste… – riječi pohvale nižu Ana Zaradić, Anka Nikolić i Jelka Nikolić.

Pa prisnažuju, hvaleći mladu načelnicu:

– Učiteljica sam joj bila od 5. do 8. razreda, matematike i fizike, odlična je cura. Nasjela je na ovu priču, nepromišljeno je sve ovo napravila – zbori Ana (69), dok Jelka (75) sve potvrđuje:

– Evo, meni staroj je omogućila da imam brigu i skrb, Anka se brine o meni kroz onaj program “Zaželi”. A ko bi mi, dite, pomoga, da nije bilo načelnice?

‘Triba prikinit hajku’

Naime, u programu “Zaželi” slabo zapošljive žene pomažu nemoćnim osobama, a trenutno u Lovreću taj posao ima 15 žena.
– Taj posao sada obavljam i ja, pomažem našim starcima, a Anita je odlična, uvik je svima bila pri ruci. Idemo u crkvu pomolit se i za nju – otkriva Anka (49), sada u ulozi geronto domaćice, koja prima plaću za brigu o starijima.

Radnih mjesta u Lovreću baš i nema, pogotovo za žene, pa je ovaj program bio pun pogodak za mjesto koje oživi tek vikendom, kada svi dođu iz grada.

– Ma triba prekinit ovu hajku, proganjaju je, a di su pravi, veliki lopovi – pit se Jelka, zgrožena što svi prozivaju malu Anitu, kojoj je i majka bolesna, pa obitelji dodatna zbrka ne treba.

Drugi su ipak bili “okrutniji”, ali ne bi se predstavljali:

– Svatko će odgovarat za svoj grijeh! Šta je išla tražit poticaje u Zagrebu? Koliko ono, je l’ 1800 kuna misečno u četiri godine, pa to nije ni sto iljada kuna. A Županija daje mladin ljudima više od sto iljada za one koji će ostat u Zagori. Pa što to nije uzela? – piše Slobodna Dalmacija.

Komentari

Komentari