Srijeda, 28 listopada, 2020

LOŠO: “GOSPOĐO ŠIMPRAGA, DA NIJE BILO IZBJEGLIČKE KOLONE VI DANAS NE BI BILI U SABORU. Žrtvovala vas je Srbija, a spasila vas je Hrvatska vojska!

Admiral Davor Domazet Lošo (72) bio je ključni arhitekt VRO Oluja.
Kao prvi čovjek Obavještajne službe GSHV-a, godinama je prikupljao i obrađivao informacije koje su dovele do operacije oslobađanja okupiranih područja i završetka rata u Hrvatskoj.

Njegova strategija “četiri koridora” i široko znanje o suvremenim ratnim doktrinama učinile su hrvatske snage superiornima tijekom Oluje koju on smatra jednom od najuspjelijih i najčišćih vojnih operacija u povijesti ratovanja. S admiralom Lošom razgovarali su u Pagu gdje se tradicionalno u ovo doba godine družio s otočnim braniteljima koji su sudjelovali u Oluji novinari Slobodne Dalmacije. Intervju prenosimo u skraćenom obliku.

KUČANOV DOGOVOR SA SLOBOM

– Dolaskom iz Beograda Tuđmana sam upoznao s njihovim planovima i zašto je rat u Sloveniji bio namješten. Kučan se bio dogovorio s Miloševićem da Slovenija izađe iz Jugoslavije na način da će ih JNA okupirati, a Hrvatska će im priskočiti u pomoć. Tako će Milošević i JNA dobiti legitimitet da izvrše agresiju na našu zemlju. Da je Tuđman donio takvu odluku i krenuo “u pomoć” Sloveniji bio bi to znak da smo nasjeli na njihov plan.

Tuđman je bio upoznat s planom okupacije Hrvatske i BiH. Počeo je Domovinski rat, no prva dva koraka planirane strategije JNA nisu se ostvarila. Rat se, to morate znati, odlučuje i dobiva na razini strategije. Samo su dvije operacije strateške razine bile izvedene u Domovinskom ratu. Jedna je osvajanje vojarni 14. rujna 1991., jer nismo imali oružje, a druga je operacija Oluja.
Strategija vas uči da protivnik gubi ako svoj plan ne ostvari u određenom vremenu, a JNA na početku rata nije uspjela doći do tri strateške točke, odnosno zapadne granice Velike Srbije.

Gube strateški, gubi i britanska i francuska politika koje su ih podržavale, i dolaze međunarodne snage koje zatečeno stanje cementiraju. Srpska politika na čelu s Miloševićem i JNA ne može više spriječiti međunarodno priznanje Hrvatske i 1992. prenose rat u BiH.

ENGLEZI PROIZVELI AHMIĆE

Pogrešna politika Alije Izetbegovića ostavlja BiH bez obrane, Hrvati se pripremaju i 1992. kreće glavni srpski udar na BiH prema planu za koji je Tuđman znao: zatvoriti “kliješta” Kupres – Tomislavgrad – Livno, te druga u dolini Neretve. Kad se ta kliješta spoje, nema Hrvatske, odnosno nema BiH. Zato u travnju 1992. kao zapovjednik južnog bojišta dolazi general Bobetko, a u Livno, nakon pada Kupresa, general Gotovina i moja malenkost.

Potom 23. travnja kreće sinkronizirana operacija, zaustavlja se prodor srpskih snaga u dolini Neretve te na području Livna i Tomislavgrada i BiH je drugi put spašena.
Iduće godine Srbi osvajaju 70 posto BiH, ali ostalo nisu uspjeli osvojiti zahvaljujući Hrvatima. Engleska geopolitika sve to drži pod kontrolom. U to vrijeme pokušavaju spriječiti da se otkriju srpski zločini i logori u BiH, a kako bi svi bili podjednako krivi, trebaju u BiH pokrenuti rat svih protiv sviju.

Posljedica toga su Ahmići. Oni su “proizvod” engleske obavještajne službe u kojem je, nažalost, s hrvatske strane, između ostalog, sudjelovala i postrojba Jokeri, a koje su na terenu u stopu pratile kamere BBC-a. Tako su stvoreni Ahmići. Zločin je nedvojbeno počinjen, ali zna se u čijoj režiji. Takvo će stanje u BiH potrajati sve do 1994. godine.

ČETVRTA DIMENZIJA I DRONOVI

– Nakon što je 1992. obranjena BiH, zahvaljujući Hrvatima, nakon što je učvršćen bojišnica na jugu i na potezu Kupres-Livno, general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera, a ja načelnik Obavještajne uprave GS-a. Tu počinje naša suradnja koja će trajati sve do kraja rata. Inače, Bobetko me zvao Clark Gable ili Meksikanac, zbog brkova. Kad je bila rasprava o vojnom umijeću, oslovljavao me s profesore, a kad je trebalo planirati, s doktore.

O meni je ovisilo s kojim će informacijama stožer raspolagati. Bez pravodobnih obavještajnih informacija nema pobjede u ratu, a onaj tko ima više saznanja o sebi i protivniku taj će u sto bitaka pobijediti – kazao je Sun Tzu.

Kao školovani strateg jako dobro poznajem elemente suvremenog vojnog umijeća. I znam što je četvrta dimenzija rata, rat u realnom vremenu. Da bih mogao kontrolirati bojište i ostvariti ciljeve, moram imati mogućnost da ustanovim gdje su ciljevi i prioritetno djelovati. U osnovi, to je doktrina NATO-a s kraja “devedesetih koja na istoku nije bila poznata.

Najviši njihov doseg je bio trodimenzionalni rat, znači pješak plus zrakoplovstvo, a mi smo već bili u četvrtoj dimenziji koju oni nisu mogli pratiti.

Hrvatska vojska je vrlo brzo, uz američku i izraelsku, prva operativno upotrijebila bespilotne letjelice. Počelo je s operacijom Maslenica 1993., nakon samo dva mjeseca od mog ponovnog povratka u stožer, a svi znamo kako je operacija uspješno provedena.

Tu je prvi put primijenjen tzv. poluprstenasti elektronski obavještajni sustav. Naime, tijek cijele operacije neprestano smo elektronski pratili. Uvijek smo imali sliku stanja na bojištu u realnom vremenu, što nam je dalo prednost u odnosu na neprijateljske snage.

BEOGRAD: NEKA POBIJU SRBE

– Prisluškivanje Miloševića dovelo nas je do ključnog saznanja za Oluju. U listopadu 1993. doznali smo za sastanak Miloševića i Momčila Perišića, zapovjednika Generalštaba JNA. Informacije smo dobili operativnim putem, preko agenta. Raspravljali su o stanju u BiH i Hrvatskoj. U tom trenutku Srbi pod kontrolom imaju 70 posto BiH i 30 posto Hrvatske.

Njihova je procjena bila da se Hrvati neće s tim pomiriti i da će ići u oslobađanje okupiranih područja. Milošević i Perišić postižu dogovor kako bi u tom slučaju bilo poželjno da tijekom vojnih oslobodilački operacija hrvatske snage pobiju između 40 i 50 tisuća Srba! To će, naime, značiti da su Hrvati zločinci i fašisti, a da Srbi pobjeđuju u ratu. Oni su se dogovorili da će nas, krenemo li, dovesti u takvo vojno i operativno stanje u kojem ćemo morati pobiti nekoliko desetaka tisuća Srba.

S tom informacijom odmah sam upoznao predsjednika Tuđmana i ministra obrane Šuška. Tuđman je od nas tražio rješenje, kako isplanirati oslobodilačku akciju, a da ne upadnemo u tu zamku. Da ne postanemo dio njihove monstruozne strategije u kojoj su bili spremni žrtvovati gotovo 50 tisuća svojih sunarodnjaka, a sve kako bi se nas prikazalo kao fašiste, i da oni tako dobiju rat.

Niti dva tjedna od tog Tuđmanova zahtjeva nastaje dokument koji se zove „Strateška napadna operacija za oslobađanje okupiranih područja RH pod nadzorom UNPROFOR-a”. Sastavljen je na četrnaest i pol stranica i on je bio prvi strateški korak u osmišljavanju operacije Oluja. Kad sam ga donio Bobetku, pitao me u koliko ga primjeraka imam. Rekao sam mu da je jedan kod mene u računalu, a drugi kod njega, na papiru. „Neka tako i ostane!”, kazao mi je.

ČETVERA VRATA SPASENJA

– Osnovna zamisao tog dokumenta bili su koridori za izvlačenje neprijateljskih snaga. Bila su predviđena četiri, na svim dijelovima bojišnice. Napadni dio bojišnice, od Hrvatske Dubice na sjeveru do Dinare na jugu, bio je dug 630 kilometara. Američke analize ocijenile su da je to najveća kopnena bitka nakon Drugog svjetskog rata u Europi. Površina bojišnice bila je 11 tisuća četvornih kilometara.

Usporedite to s Kosovom 1999. Površina naše operacije bila je tisuću kilometara veća od površine Kosova, Amerikancima je za operaciju trebalo 84 dana, a hrvatska Oluja je trajala 84 sata.
Dakle, jedino rješenje za uspješnu operaciju je bilo u otvorenoj komunikaciji za povlačenje neprijateljskih snaga. Ideja koridora bila je izravna posljedica prijetnje sa sastanka Miloševića i Perišića o žrtvovanju 50 tisuća Srba.

Pogledajte što se dogodilo u Vukovaru. Kad je JNA tamo zatvorila sve koridore, što su branitelji radili? Borili su se do posljednjeg, sve dok nisu izginuli. Htjeli su nas uvući u njihovu igru, ali mi smo im tome strateški parirali na pametniji i humaniji način. Nismo smjeli dozvoliti „zatvaranje” jer bi na tom velikom području nastao kaos, a u tom kaosu bi možda bilo i više mrtvih nego što su priželjkivali. Zastrašujuća je činjenica da je srpska politika uopće na taj način planirala ostvariti strateške ciljeve. To je produkt bolesnog uma.

Danas svi teže koridorima, pogledajte situaciju u Siriji. Koridori su tamo spasili milijune života, a prvi koji su primijenili tu metodu bili su Hrvati u operaciji Oluja. I zato se Oluja proučava na mnogim školama strategije diljem svijeta. Najveća etika ratovanja je ostaviti protivniku slobodu. Mi smo s koridorima upravo to napravili. Ako ćete se vi braniti, mi smo tu. A ako hoćete, evo vam, spasite živote. Operacija Oluja je, u biti, operacija u kojoj hrvatske oružane snage spašavaju srpske živote od srpske politike! Kasnije su od toga napravili inverziju, pa su to proglasili etničkim čišćenjem.

ŠIMPRAGINA KOLONA

Danas saborska zastupnica Anja Šimpraga lamentira kako je ona kao djevojčica s deset godina bila u toj koloni. Pa, gospođo, da nije bilo te kolone, vi danas ne biste bili zastupnica u Hrvatskom saboru. Jer vas je htjela žrtvovati srpska politika, a spasile su vas hrvatske snage.

To se pokušalo napraviti i na Haaškom sudu. Kad nisu mogli dobiti rat, onda su nam, uz pomoć britanske politike, na suđenju Gotovini i Markaču, htjeli prilijepiti etničko čišćenje. Kako je obrana bila oslonjena na logiku koridora jer drukčije nije mogla biti postavljena, došlo je do oslobađajuće presude hrvatskim generalima.

Koridori nisu bili štićeni od strane Hrvatske vojske, ali nisu bili ni napadani. U Brijunskom transkriptu možete pročitati kako iznosim tijek operacije, kako ističem četiri koridora kao „vrata spasenja” i „vrata života”. Zbog toga je čak i bilo razmišljanja da se operacija Oluja nazove „Četiri vrata”.

U BIJEGU SU GAZILI SVOJE

– Uvijek je bila dvojba zašto se Vojska Jugoslavije nije uključila. Pa, znali su da će tako izgubiti još jedan rat. Jer oni znaju, zahvaljujući Englezima, da imamo vojsku u naponu koja može narasti do 250 tisuća vojnika i lako se može prebaciti na istok Hrvatske. Zato se nisu uključili. Imali smo pet gardijskih brigada u napadu i dvije na istoku zemlje u slučaju uključivanja Vojske Jugoslavije.

Oluja je završena onoga trenutka kada su se kroz koridore izvukle neprijateljske snage, simbolički, kada je potpisna predaja 21. korpusa. Snage operativne skupine „Pauk” kojima je zapovijedao general Mile Novaković u bijegu su gazile vlastite ljude u strahu od zarobljavanja. Postoje snimke na kojima se to vidi.

Kažete da su četiri dana Oluje izvedena besprijekorno sa stanovišta etike ratovanja. Jesu li se morali dogoditi zločini nakon akcije, palež, pljačke, ubijanje staraca?

– Stavite se u ulogu naših neprijatelja. U ovom slučaju Srba i njihovih patronata Engleza, govorim o obavještajnim i protuobavještajnim službama. Kako ćete vi taj poraz kompromitirati? Taj poraz srpske strategije, ciljeva i rata. Jednostavno, obučete hrvatsku odoru, upadnete u neki srpski zaselak, pobijete stare ljude i to predstavite kao etničko čišćenje.
Želite reći da su kuće i ljude nakon Oluje ubijali ubačeni agenti? Događale su se i druge pojave, poput organiziranih pljački. Zašto se to nije pokušalo spriječiti?

– Vojska je ta koja vodi i provodi operaciju. Nakon njih dolaze civilne i političke strukture koje uspostavljaju nadzor i vlast. Prije njih dolaze medicinske ekipe za asanaciju bojišta, odnosno ratišta. Kad se događaju te stvari o kojima me pitate, kada vojska više nije bilo na bojištu, nakon završetka operacije.

Tada je rat već završen i to ne može biti ratni zločin. To može biti zločin u ratu ili poslijeratni zločin, ali ne ratni zločin. Vi morate znati da je među našim ljudima postojala dugogodišnja silna frustracija. Zašto je dovedena 7. gardijska brigada, Zagorci i Međimurci, na područje Dalmacije.

Cijeli intervju s Lošom pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OVAJ ARKANOVAC JE REKAO CIJELU ISTINU O OLUJI U TRI MINUTE – POSLUŠAJTE GA!
>>> (VIDEO) NAJEŽITI ĆETE SE: Hrvatski vojnici pjevali “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”
>>> Medijima u Srbiji danas je posebno ‘zazvonila’ jedna Plenkovićeva izjava, oglasio se i Vučić
>>> NA CJEPIVU PROTIV KORONE ĆE PROFITIRATI “DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ JEDAN” ZAPADA?
Komentari

Komentari