Petak, prosinac 6, 2019

London zapljenu tankera nazvao “neprijateljskim činom” Irana

Ujedinjena Kraljevina je u subotu iransku zapljenu naftnog tankera u Hormuškom tjesnacu koji je plovio pod britanskom zastavom nazvala “neprijateljskim činom” i odbacila tvrdnje Teherana da je brod sudjelovao u pomorskoj nesreći.

Iranska novinska agencija je u petak objavila da su brod Stena Impero pripadnici iranske Revolucionarne grade zauzeli nakon što se u Hormuškom tjesnacu sudario s iranskim ribarskim brodom čiji je poziv u pomoć potom ignorirao.

Garda je objavila video snimku zauzimanja broda, a njen glasnogovornik general Ramezan Sharif je rekao da je brod zauzet unatoč “otporu i uplitanju” britanskog ratnog broda koji ga je pratio iako se na objavljenoj snimci britanski ratni brod ne vidi.

Britanska ministrica obrane Penny Mourdant incident je nazvala neprijateljskim činom, a ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je rekao da je u telefonskom razgovoru izrazio “duboko razočarenje” iranskom ministru vanjskih poslova Zarifu.

U pismu Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu London je ustvrdio da su brodu iranske snage prišle dok je bio u teritorijalnim vodama Omana te da je njihova akcija bila “nezakonita intervencija”.

“Brod je koristio zakonsko pravo plovidbe međunarodnim tjesnacom u skladu s međunarodnim pravom. Po međunarodnom pravu se ne može ometati pravo prolaza te stoga iranska akcija predstavlja nezakonito uplitanje”, stoji u pismu, prenijela je agencija Reuters.

List Daily Telegraph je izvijestio da britanski ministri zbog zapljene broda pripremaju plan sankcija protiv Irana.

Očekuje se da ministar Jeremy Hunt u nedjelju objavi diplomatske i ekonomske mjere protiv Irana, koje uključuju i moguće zamrzavanje iranskih sredstava, izvijestio je britanski list.

Sigurna sva 23 člana posade zaplijenjenog britanskog tankera

Posada naftnog tankera Stena Impero pod britanskom zastavom, koji je zaplijenila Iranska revolucionarna garda je sigurna, rekao je u nedjelju na iranskoj televiziji šef lučke uprave u provinciji Hormuzgan.

“Sva 23 člana posade broda su sigurna i dobrog zdravlja u luci Bandar Abas”, rekao je Alahmorad Afifipur.

Britanija je prozvala iransku zapljenu naftnog tankera u Zaljevu u petak “neprijateljskim činom” i odbacila objašnjenje Teherana da su zaplijenili plovilo jer je sudjelovalo u pomorskom incidentu.

Iz tvrtke Stena Bulk sa sjedištem u Švedskoj, u čijem je vlasništvu tanker, rekli su u subotu da će poslati službeni zahtjev za posjet posadi iz Indije, Latvije, Filipina i Rusije.

Dodali su u priopćenju da je Iran zatražio slanje službenog zahtjeva za posjet.

Britanija, potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. planira nametnuti sankcije Iranu kao posljedicu zapljene tankera, objavio je u subotu Daily Telegraph.

Zapljena je uslijedila nakon tjedana prijetnji Teherana odmazdom zbog britanske zapljene iranskog tankera Grace 1 u blizini Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije EU-a Siriji. Hina

Komentari

Komentari