Lokalni izboru u BiH odgođeni za 15. studenog

Podijeli

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su ranije bili zakazani za 4. listopada, odgođeni su i bit će održani 15. studenog, odluka je koju je u subotu objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Predsjednica SIP-a Vanja Bjelica Prutina kazala je novinarima u Sarajevu kako je pomicanje datuma održavanja izbora nužnost jer parlament BiH još nije usvojio proračun za ovu godinu, a iz njega se osigurava veći dio sredstava potrebnih za organiziranje izbornih aktivnosti.

“Raspisivanjem izbora počeli su teći rokovi za provedbu zakonom određenih aktivnosti” kazala je Bjelica Prutina navodeći kako je jedino uz odgodu datuma moguće osigurati pravodobnu izradu potrebnog izbornog materijala, uključujući glasačke listiće.

Organiziranje ovogodišnjih izbora za gradonačelnike i načelnike općina te za općinska i gradska vijeća stajat će nešto više od četiri milijuna eura, a polovica tog iznosa osigurava se iz državnog proračuna koji nije usvojen zbog svakovrsnih političkih blokada. U međuvremenu se pojavila potreba za preinakama financijskih kalkulacija rađenih prije izbijanja pandemije prouzročene koronavirusom.

No provedba ovogodišnjih lokalnih izbora mogla bi doći u pitanje i zbog osporavanja legitimnosti članova SIP-a, još jednog tijela u BiH koje svojim sastavom mora zadovoljiti komplicirane etničko-političke kriterije.

Zastupnički dom parlamenta BiH u travnju je za dvoje novih srpskih članova izabrao osobe bliske strankama koje su u Republici Srpskoj u oporbi, a ranije ovog tjedna za jednog hrvatskog člana izabran je Željko Bakalar, savjetnik u uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ta imenovanja izazvala su veliko nezadovoljstvo u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i u HDZ-u BiH, gdje su izbor novih članova SIP-a ocijenili nezakonitim i tražili da Sud BiH to poništi.

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik izravno je zaprijetio kako u RS-u neće priznati rezultate izbora koje bi provodio SIP u sadašnjem sazivu. (Hina)

Komentari

Najnovije