Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Ljevica ponovo pokazala da prezire demokraciju kad im ne ide u prilog: Formirana anti-brexit koalicija!

Dvije engleske lijevo liberalne stranke i velški nacional-socijalisti, Liberalno-demokratska stranka, Zeleni i nacionalistička stranka iz Walesa Plaid Cymru, sastavile su u četvrtak, mjesec dana do parlamentarnih izbora 12. prosinca, koaliciju koja će se zauzimati za to da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u Europskoj uniji. Time su otvoreno odbacili volju britanskih birača koji su se na referendumu odlučili za izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz EU.

Tri stranke dogovorile su se da će istaknuti samo po jednog zajedničkog kandidata u 60 izbornih okruga – liberalni demokrati 43, Zeleni 10 i Plaid Cymru 7, a o tri okruga još se moraju dogovoriti.

“Taj savez pridonijet će izboru više zastupnika koji podržavaju ostanak u Europskoj uniji”, rekla je šefica liberalnih demokrata Jo Swinson, koja ističe da time želi staviti “nacionalni interes iznad” interesa vlastite stranke. Na koji način je nacionalni interes suprotan onom za što je nacija većinski glasala, nije objasnila, ali je obećala da će zaustaviti brexit ako dođe na vlast.

Britanski premijer Boris Johnson želi, s druge strane, brexit provesti što je moguće prije, a oporbeni laburisti obećavaju da će s Bruxellesom dogovoriti novi sporazum o razdruživanju i staviti ga na referendum, nudeći i opciju ostanka u EU, što je zapravo ponavljanje referenduma u beskraj dok se ne dobije rezultat koji njima odgovara: Laburisti su u parlamentu do sad blokirali svaki dogovor oko modaliteta Brexita.

Novi predizborni savez, nadaju se njegovi tvorci, mogao bi privući glasove umjerenih proeuropskih konzervativaca i laburista razočaranih vođom koji se ne želi osobno izjasniti u vezi brexita. No vjerojatnije je da će laburisti i ljevica izgubiti i ono glasova koliko sad imaju, jer javnost u britaniji nije nimalo sklona ponavljanju referenduma, a i većina onih koji su glasali protiv izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU smatra da se volja naroda – mora provesti.

Komentari

Komentari