Petak, prosinac 13, 2019

U listopadu 2018. vojna vježba NATO-a

U Srbiji je za listopad 2018. planirana prva zajednička vojna vježba sa zemljama članicama NATO, objavili su u utorak  beogradski elektronički mediji pozivajući se na izvješće Radija Slobodna Europa (RFE).

Kako navodi RFE, ta bi vježba “mogla predstavljati politički iskorak” u suradnji s NATO-om.
“Poslije više od 20 vojnih vježbi u kojima je, pod okriljem NATO-va programa Partnerstvo za mir, (Srbija) sudjelovala uglavnom kao promatrač, vježba REGEX18 bit će prvi put održana na teritoriju Srbije”, prenose beogradski mediji ocjene RFE.

Takav plan potvrđen je za RFE u ministarstvu odbrane, ali taj radio navodi da “odgovor na pitanja o pojedinostima vježbe nije dobio”.

Ocjena RFE je da se Srbija do danas u velikoj meri uskladila sa standardima NATO-a, ali da se uz inzistiranje na vojnoj neutralnosti, u javnosti i dalje mnogo više potencira vojna suradnja sa Rusijom.
Prema izvješćima Radio-televizije Srbije (RTS) uoči multinacionalne vježbe “Slavensko bratstvo 2016.” do 2012. gotovo da nije bilo vojne suradnje Srbije i Ruske Federacije, a od 2012. je održano nekoliko vježbi s ruskom vojskom.

Radio-televizija Srbije navela je tad da su 2015. održane 24 vježbe sa stranim partnerima od kojih samo dvije s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima, te da je od početka 2016. realizirano 116 aktivnosti vojne suradnje s NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Državama 90. (Hina)

Komentari

Komentari