Utorak, 26 svibnja, 2020

LIJEČNIK IZ ITALIJE SABLAZNIO EUROPU: ‘Za par tjedana će svugdje biti kao i kod nas!’

U jako kratkom vremenu Italija je od još jedne europske zemlje postala pravo žarište bolesti, ali i najteže pogođena zemlja nakon Kine. Italija je i putokaz drugim zemljama koliko je koronavirus opasan i koliko epidemija može doživjeti pravu eskalaciju.

Anesteziolog iz Velike Britanije Jason Van Schoor podijelio je na Twitteru jedno takvo svjedočanstvo neimenovanog talijanskog liječnika, kojeg je opisao kao ‘prijatelja kojeg vrlo poštuje i specijalista za intenzivnu njegu te konzultanta za nesreće i hitne slučajeve’.

– Pacijente iznad 65 godina ili mlađe od 65 s drugim bolestima se ni ne pregledava na intenzivnoj, i ne mislim da ih se ne intubira, kažem da ih se ne pregledava i da ih osoblje intenzivne ne obilazi kad im nastupi zastoj srca. Osoblje radi koliko može, ali i oni se počinju razbolijevati i emocionalno su preplavljeni, otkriva anonimni talijanski liječnik s odjela za intenzivnu njegu.

– Prijatelji me zovu u suzama jer vide ljude koji umiru ispred njih i mogu im ponuditi samo kisik. Patolozima se daje letak i šalje ih se da pregledaju pacijente na aparatima za neinvazivnu ventilaciju. Molim vas, stanite, pročitajte ovo još jednom i razmislite, naglašava liječnik koji tvrdi da potrebe za uzbunu itekako ima.

– Vidjeli smo isti uzorak u različitim područjima u razmaku od tjedan dana, i nema razloga da za par tjedana ne bude isto svugdje, ovo je uzorak:
1) nekoliko pozitivnih slučajeva (na koronavirus), prve blage mjere, ljudima se kaže da izbjegavaju hitne službe, ali i dalje se druže u grupama, svi kažu nemojte paničariti.
2) Neka umjerena respiratorna zatajenja i nekoliko teških kojima treba intubacija, ali redoviti pristup hitnoj službi je značajno smanjen pa sve izgleda sjajno.
3) Gomila pacijenata s umjerenim respiratornim zatajenjem kojima se s vremenom stanje pogoršava tako da se prvo napuni kapacitet jedinica intenzivne njege, pa neinvazivne ventilacije, pa onda čak i kisika.
4) Osoblje se razbolijeva i postaje sve teže popunjavati smjene, mortalitet skače (od koronavirusa) kao i od drugih uzroka koje se ne može ispravno liječiti, naglašava liječnik.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> STOŽER NEMOĆAN: Sirijac mora u samoizolaciju, kako ga natjerati da ju poštuje?
>>> STOŽER ŠUTI O ZABRINJAVAJUĆEM PODATAKU: Policija poslala prve kazne od 8000 kuna za kršenje samoizolacije
>>> ZBOG VIRUSA NEĆEMO VIŠE RADITI 5 DANA U TJEDNU? Marić objavio: ‘Skraćivanje radnog tjedna je moguće u sljedećem koraku…’
>>> ‘Ako osjetite ove 3 ‘bezazlene’ stvari, možda ste i vi pokupili virus…’
Komentari

Komentari