epa08390257 Health specialists at the intensive care unit (ICU) of the CHR Sambre et Meuse hospital, wearing full protective gear attend to an unconscious patient infected with the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the pandemic COVID-19 disease, in Namur, Belgium, 28 April 2020. EPA/OLIVIER HOSLET

Liječnica iz KB Dubrava otkrila kakve simptome imaju pacijenti: ‘Moglo bi biti još i gore’

Podijeli

‘Za očekivati je da situacija ide ka gorem prema jeseni. Mi i sada očekujemo tri bolesnika’, kazala je dr. Jasminka Peršec iz KB Dubrava u Zagrebu

Dr. Jasminka Peršec iz Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, gdje je organizirana i Covid-bolnica, kaže kako je zabrinjavajuć broj od 300 i više zaraženih dnevno. Napomenula je kako je nužno shvatiti ozbiljnost stuacije jer od Covid-19 ne obolijevaju samo stariji ljudi.

“Imamo i stalni priljev bolesnika, što u srpnju i kolovozu nismo imali. Jučer smo imali 12 bolesnika na odjelu respiratornog centra, a u intenzivnoj pet, koje smo primili u zadnjih 36 sati. Samo jučer primili smo njih troje koji zahtijevaju intenzivističko liječenje”, rekla je dr. Peršec za televiziju N1.

‘Situacija ide ka gorem prema jeseni’

Pojasnila je i kako izgleda klinička slika pacijenata.

“Ovoj bolesti je potrebno 7 do 10 dana da se razviju ozbiljnije posljedice pa sada imamo ozbiljnije kliničke slike. To su gubitak zraka, kašalj, a teži bolesnici ne mogu disati bez visokih protoka kisika. Što su bolesnici stariji, oni imaju i druge dijagnoze koje ih dodatno opterećuju. Za očekivati je da situacija ide ka gorem prema jeseni. Mi i sada očekujemo tri bolesnika”, kazala je Peršec dodavši kako može reći da će situacija biti teža.

Na intenzivnoj njezi i dva mlađa bolesnika

Bolesnici u KB Dubrava dolaze iz sjeverozapadnih dijelova Hrvatske, Zagreba i Zagrebačke županije.

“To su uglavnom bolesnici koji su bili na proslavama ili u susjedstvu, kao i ukućani onih koji su boravili na takvim mjestima. Trenutno u intenzivnoj imamo i dva mlađa bolesnika, tako da ovo nije bolest koja zaobilazi osobe mlađe životne dobi. Stječe se dojam da je bolest rezervirana isključivo za starije”, rekla je Peršec, te kazala kako bi trebalo pratiti provođenje mjera, jer mlađa populacija ne shvaća ozbiljnost ovog stanja.

Izvor: Danas.hr 


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> CAPAK JE BIO U KRIVU? ‘Imat ćemo 500 slučajeva dnevno!’ S koronom u RH događa se nešto čudno…
>>> (VIDEO) Pogledajte trenutak kad je Trump rekao Vučiću da su se obvezali preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem
>>> ‘Odustat ću ako se pokaže da ne mogu pobijediti u Zagrebu’
>>> Zbog virusa će se vjerovatno smanjiti očekivano trajanje života
Komentari

Najnovije